SVI DETALJI REGISTRACIJE ELEKTRIČNIH TROTINETA Bez ovoga ne smete u saobraćaj, a izdavanje nalepnica moguće je na čak 150 lokacija
Foto: Printscreen Službeni glasnik, Shutterstock

nova pravila

SVI DETALJI REGISTRACIJE ELEKTRIČNIH TROTINETA Bez ovoga ne smete u saobraćaj, a izdavanje nalepnica moguće je na čak 150 lokacija

Novčanik -

Poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uvedena je definicija lakog električnog vozila koje predstavlja motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW. Takođe, najveća konstruktivna brzina ne sme da prelazi 25 kilometara na sat, a masa praznog vozila ne sme da bude veća od 35 kilograma, objavila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

Žargonski rečeno, trotineti su ovim izmenama prepoznati u našem zakonodavstvu i samo trotineti koji ispunjavaju navedene uslove moći će da se koriste na propisan način u saobraćaju i to samo kada poseduju odgovarajuću propisanu nalepnicu.

trotinet, električni trotinet
foto: Profimedia

Važno je napomenuti da se pod terminom laka električna vozila podrazumevaju isključivo trotineti sa po jednim točkom napred i nazad, bez mesta za sedenje i sa navedenim karakteristikama snage, mase i brzine, dok se ne podrazumevaju bilo kakvi monocikli, bicikli, mopedi, samobalansirajuća sredstva, skejtovi i slično.

Na osnovu izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, 1. marta 2024. godine donet je Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila, čija primena je počela 5. aprila, a nakon 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

trotinet, električni trotinet
foto: Kurir TV

- U navedenom pravilniku objašnjena je procedura podnošenja zahteva za dobijanje nalepnice, dat je obrazac zahteva i način popunjavanja, kao i spisak potrebne dokumentacije, od čega je najvažnija tehnička dokumentacija za lako električno vozilo iz koje se mogu utvrditi marka lakog električnog vozila, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila. Ova dokumentacija se po pravilu dobija prilikom kupovine trotineta - objavila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

Uz zahtev, osim navedene tehničke dokumentacije, prilaže se očitana lična karta za fizička lica, odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica za pravna lica, izjava propisana pravilnikom na propisanom obrascu i dokaz u uplaćenoj naknadi za izdavanje nalepnice u iznosu od 2.060 dinara, od čega cena usluge izdavanja nalepnice iznosi 1.560 dinara, dok cena obrasca nalepnice iznosi 500 dinara.

srpski dinar, dinari, novac, pare
foto: Shutterstock

Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice vrši se na mestima koja se nalaze u informaciji objavljenoj na zvaničnom sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja, a koja obuhvata spisak od 80 gradova i opština, odnosno preko 150 predajnih mesta.

kurir.rs/eKapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja