PORAST CENA JOJ NE UMANJUJE POTRAŽNJU: Ljubitelji čokolade se spremaju za novo poskupljenje, koje neće biti poslednje...
Foto: Shutterstock

štedite pare

PORAST CENA JOJ NE UMANJUJE POTRAŽNJU: Ljubitelji čokolade se spremaju za novo poskupljenje, koje neće biti poslednje...

Novčanik -

Zabrinutost oko snabdevanja kakaom u zapadnoj Africi, gde se proizvodi oko tri četvrtine svetske proizvodnje, poslednjih je meseci postaknula tržište.

U Njujorku, benčmark kakaa u sredu iznosio 6.549 dolara po metričkoj toni. Ugovor, koji je prošli mesec prvi put premašio 6.000 dolara, skočio je više od 57 procenata od početka godine.

Pomalo iznenađujuće, istorijski porast cena još nije smanjio globalnu potražnju.

- Ono što biste očekivali kada imate bilo koju vrstu poljoprivredne robe, očekivali biste smanjenje potražnje kada imate ove astronomski visoke cene - ali to ne vidimo u kakau, Pol Džuls, analitičar robe u Rabobanku.

kakao prah, kakao
foto: Shutterstock

- Moglo bi se reći da je jedan od razloga zbog kojih smo videli da se kakao prilično dobro drži u smislu potražnje, tako da zapravo ne vidimo da ima istu vrstu dinamike potražnje kao mnoge druge robe - dodao je.

- Takođe, mnogi od ovih procesa, imali bi ugovore unapred. Dakle, oni još uvek prerađuju, još uvek imaju fabrike koje moraju koristiti i njima upravljati, tako da nije slučaj da bismo to odmah videli u brojkama."

Džuls iz Rabobanka rekao je da očekuje smanjenje potražnje u drugoj polovini godine, dodajući da je trenutna slika ponude i potražnje "vrlo, vrlo tesna".

Američka čokola Herši, jedna od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju čokolade, prošlog je meseca izdala upozorenje o profitu zbog skoka cena kakaa. Proizvođač Risi'z Pinat Bater Kap rekao je u izjavi od 8. februara da se očekuje da će cene kakaa ograničiti rast zarade ove godine.

Kakao
foto: Profimedia

- Ključno pitanje, a ujedno i najteže, je koliko više cene kakaa mogu ići - rekao je Voren Piterson, voditelj robne strategije u ING-u.

- Moraju ići na nivoe na kojima počinjemo uočavati značajno smanjenje potražnje. Nešto od toga već vidimo, ali očito nedovoljno da vratimo tržište u ravnotežu i ublažimo zabrinutost zbog tesnosti.”

'VELIKA BRIGA'

Paterson je rekao da zapadnoafričko snabdevanje kakaom ostaje "velika briga" među učesnicima na tržištu. To je zato što se procenjuje da Obala Slonovače čini oko 44 procenata globalne ponude, dok Gana ima udeo od otprilike 14 procenata proizvodnje, istakao je.

- Prošle godine, izazvana je zabrinutost zbog uticaja koje će imati na useve, s porastom slučajeva bolesti crnih mahuna. Obilne kiše takođe su dovele do problema s isporukom kakaa u luke - rekao je Paterson.

- Ove godine, sušniji vremenski uslovi jaki Harmattan vetrovi izazivaju samo dodatnu zabrinutost oko toga kako se trenutni usev razvija."

devojka, čokolada
foto: Profimedia

Suša povezana s El Ninjom u većem delu jugoistočne Azije, Indije, Australije i delovima Afrike potaknula je skok cena mekih roba kao što su kakao, šećer i kafa poslednjih meseci.

Fenomen El Ninjo prirodni je klimatski obrazac koji se događa kada temperatura mora u istočnom Pacifiku poraste za 0,5 stepeni Celzijusa iznad dugoročnog proseka. Može utrti put do novih oluja i suša.

(Kurir.rs/See biz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja