MINIMALNA PLATA ZA OVAJ POSAO JE GOTOVO 2.500 €: Čak ni fakultetska diploma nije potrebna, a OVO su jedini USLOVI za rad!
Foto: Shutterstock

isplativ posao

MINIMALNA PLATA ZA OVAJ POSAO JE GOTOVO 2.500 €: Čak ni fakultetska diploma nije potrebna, a OVO su jedini USLOVI za rad!

Novčanik -

Industrija nege izdvaja se od ostalih kada su u pitanju minimalne zarade po satu u Nemačkoj. Dok radnici u Nemačkoj generalno imaju minimalnu satnicu od 12,41 evra, brojke u industriji nege rastu.

Od povećanja zarada po satu koristi ima oko 1,3 miliona zaposlenih u ustanovama sa minimalnom satnicom.

Konkretno, to znači satnicu od 15,50 evra za nekvalifikovane radnike od maja. Za posao sa punim radnim vremenom to iznosi impresivnih 2.480 evra mesečno.

Poređenja radi, minimalna zarada sa satnicom od 12,41 evra je samo 1.985,60.

evro, evri, novi evri
foto: Reuters

Ovo nije samo veliki korak za medicinsko osoblje, već i snažan signal čitavoj industriji, navode nemački mediji.

Plate se povećavaju u zavisnosti od kvalifikacija

Komisija za medicinske sestre je postavila kurs: Plate sestara su drugačije regulisane u zavisnosti od kvalifikacija. To znači da medicinsko osoblje bez obuke, sa jednom godinom obuke i kvalifikovani radnici dobijaju različite minimalne plate.

Minimalna satnica za nekvalifikovane u sistemu nege:

Od decembra 2023. minimalna zarada po satu iznosi 14,15 evra (2.461 evra mesečno), od maja 2024 minimalna satnica biće od 15,50 evra, dok će se od jula naredne godine vrednovati 16,10 evra.

novac, evro
foto: Profimedia

Minimalna satnica za školovane medicinske sestre:

Od decembra 2023. minimalna zarada po satu iznosi 18,25 evra, što je 3.174 evra mesečno, ako radite puno radno vreme. U maju sledeće godine desiće se povećanje minimalne satnice na 19,50 evra, a od jula 2025. još jedno povećanje minimalne satnice na 20,50 evra.

Šta to znači za sektor medicinskih sestara?

Ovo povećanje plata je snažan znak priznanja i zahvalnosti medicinskom osoblju. Posebno se ističe povećanje minimalne satnice za nekvalifikovane radnike.

Medicinska Sestra
foto: Shutterstock

Ovo je jasan signal: poštena plata je moguća i hitno potrebna. Ovaj razvoj bi mogao da stimuliše i druge industrije. Za područja sa otežanim uslovima rada i niskim zaradama po satu, viša minimalna satnica mogla bi poslužiti kao uspešan model. Naporan rad se sada znatno više isplati u industriji nege, zaključuju nemački mediji.

kurir.rs/Fenix-magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track