PLATA NA ANTARKTIKU POZAMAŠNA, A RADI SE NA -75 STEPENI: Život i posao u mrklom mraku: ''KAO U HOTELU, DOK NE OTVORIŠ VRATA...''
Foto: Shutterstock

dobro plaćaju

PLATA NA ANTARKTIKU POZAMAŠNA, A RADI SE NA -75 STEPENI: Život i posao u mrklom mraku: ''KAO U HOTELU, DOK NE OTVORIŠ VRATA...''

Novčanik -

vikend

Poslovi na brodu, kruzerima i avionu nisu nikakva novina. Takođe, dobro su plaćeni i poslovi na naftnim platformama, kao i na najjužnijoj tački naše planete. Oglasi za rad na Južnom polu veoma su aktivni. Pri naučno-istraživačkim centrima na Antarktiku traže se najrazličitije profesije - od hemičara, stolara, preko pekara, poslastičara, pa sve do čistačica.

Mediji su ranije pisali o Mišel Endo (32), ženi koja je radila na Južnom polu brinući se o hrani za radnike u istraživačkoj stanici. Šest meseci je morala da provede u mrklom mraku.

Ovoga puta, Amerikanac Džef Кeps (33) podelio je svoju priču o životu i radu na Antarktiku. Od prijatelja je čuo kako američke vlasti traže kvalifikovane radnike za rad na polarnoj stanici Amundsen-Skot na Južnom polu.

- Radio sam kao mehaničar i prijatelj mi je rekao kako traže nekog ko će popravljati vozila tamo. Odmah sam mu kazao, zapiši me - priča Džef, koji je posao i dobio. Godišnje zarađuje oko 75.000 evra, na Antarktiku bude po šest meseci.

Кako kaže, radi od 2019. godine i tamo je čak upoznao svoju devojku Mišel.

- Ma to je kao da živite na velikom brodu. Radim dole od 2019. godine, a tu sam čak upoznao i svoju devojku Mišel. Ona je radila u keteringu. Mi stanicu nazivamo našim svemirskim brodom. Od iduće najbliže ovakve stanice udaljeni smo više od 1.000 kilometara, potpuno smo izolovani - priča Džef s osmehom za Miror.

On objašnjava da ukoliko ne otvarate vrata, imate osećaj da ste u dobrom hotelu.

- Imamo sjajne kuvare, a temperatura u stanici je takva da možete da šetate u kratkim rukavima. Zadnji put kad sam brojao bilo nas je 43 tu. Tako se izgradi zajednica, viđate te ljude svaki dan. Sve je predivno dok ne otvorite vrata, a onda se sve menja - nastavlja Džef koji kaže kako je jednom radio napolju na temperaturi od minus 76 stepeni.

On navodi da su svi kao jedna velika porodica.

- Poštujemo jedni druge, ne prigovaramo jedni drugima. Kad su zabave, svi pijemo zajedno. Zabave u centru su legendarne. Morate biti puno kreativniji. Preko leta smo imali božićnu proslavu, a održali smo i sopstvene Olimpijske igre - kaže Džef za kraj.

kurir.rs/blic.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track