ŠOLJICA KAFE OD ČAK 370 EVRA: Ovo je najskuplja hrana na svetu, na listi i pica koja KOŠTA KAO AUTO
Foto: Shutterstock

ŠOLJICA KAFE OD ČAK 370 EVRA: Ovo je najskuplja hrana na svetu, na listi i pica koja KOŠTA KAO AUTO

Novčanik -

Određene vrste hrane su neverovatno skupe i predstavljaju poseban luksuz i ekstravaganciju. Najskuplja hrana na svetu se teško dobija i dostupna je malom broju ljudi.

Tako je kavijar namirnica koja je odavno na ceni. Bilo da ga volite ili ne, morate priznati da je oduvek bio simbol luksuza i bogatstva. Posebno kad je reč o beluga kavijaru, proizvodu beluga kita.

Dok porcija običnog beluga kavijara košta oko 14.000 evra, onaj retki se prodaje po vrtoglavoj ceni od čak 28.000 evra. Ovaj kavijar je na meniju hotela "Ritz" u Londonu.

Ako ste ljubitelj kafe, možete probati ekskluzivnu "Kopi Luvak" kafu, koja je skupa zbog posebnog načina na koji se dobija.

Naime, sirovina za ovu kafu se dobija od koštice koju jede azijska životinjica cibet. Ove životinje podsećaju na prosečnu mačku, a hrane se crvenim bobicama sa stabljika arabika kafe. Svaka bobica sadrži po dva zrna kafe, a cibetke oglođu sočni omotač bobice i progutaju cela zrna kafe.

Nakon što životinja probavi koštice, one se skupljaju, melju i mešaju s posebnim začinima kako bi se dobila ova kafa. Šoljicu "Kopi Luvak" kafe platićete 370 evra.

Skup zalogaj je i juneći burger napravljen od "Vagiu" govedine, guščije džigerice, mesa aljaškog kraljevskog raka, kavijara i peciva obloženog zlatnim listićima. Ovaj burger košta 4.000 evra.

Ljubitelji pice svakako će biti oduševljeni onom koja košta 11.500 evra. Tri vrste kavijara, jastog i sedam vrsta sireva čine ovu picu pravim bogatim zalogajem.

Njena priprema traje 72 sata pa je možda i u tome tajna. A pica koja košta 2.300 evra napravljena je sa sa organskom mocarelom, belim tartufima i listićima 24-karatnog zlata.

(Kurir.rs/Informer/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja