USPEŠNO ODRŽAN PROJEKAT KONKURENTNE POLJOPRIVREDE: Nude se ogromna bespovratna sredstva, a za OVE korisnike idu čak do 400.000 €!
Foto: Shutter

finansijska pomoć

USPEŠNO ODRŽAN PROJEKAT KONKURENTNE POLJOPRIVREDE: Nude se ogromna bespovratna sredstva, a za OVE korisnike idu čak do 400.000 €!

Novčanik -

Trećom po redu besplatnom obukom za korisnike Prvog javnog poziva Projekta konkurentne poljoprivrede, ispunjen je plan usavršavanja i edukacije povrtara i voćara, koji su svoju proizvodnju unapredili zahvanjujući ovom Projektu.

- Nakon više nego uspešnih obuka u Novom Sadu i na Zlatiboru, danas smo u Кruševcu, u kojem organizujemo poslednju u nizu obuka za korisnike Prvog javnog poziva u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije. Čak 500 korisnika od 800 prošlo je obuku, što zapravo predstavlja fenomenalan broj, koji Timu za realizaciju projekta i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jeste jasan pokazatelj koliko su naši poljoprivrednici zainteresovani za obuke, učenje i unapređenje znanja i veština iz sektora kojima se bave - izjavljuje Milan Stevanović, koordinator Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije.

obuka za poljoprivrednike
foto: Ustupljene fotografije

Takođe, navodi da je ovaj projekat, prvenstveno, finansijska podrška investicijama poljoprivrednih gazdinstava, ali, osim toga, on pruža podršku prilikom realizacije individualnih projekata i razvoju privrednih kapaciteta korisnika, biznis orijentaciji, brendiranju, pristupu i nastupu na tržištu u svrhu unapređenja konkurentnosti.

Ovakav vid edukacije će poboljšati razumevanje polaznika o tome kako mogu svoje proizvode da plasiraju i kako da se razvije dobra strategija za prodaju njihovog proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom pokrenulo je 2021. godine novi model finansiranja, poznat kao 50:40:10, kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a ujedno i unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost kroz Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije.

obuka za poljoprivrednike
foto: Ustupljene fotografije

Кorisnici bespovratnih sredstava (grantova) mogu biti fizička lica, odnosno individualni poljoprivredni proizvođači, kao i agraratori, tačnije preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge, a ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi u dinarskoj protivvrednosti od 20.000 do 50.000 evra, odnosno za agregatore od 25.000 do 400.000 evra.

Pored toga, misija projekta je da poljoprivrednim proizvođačima pruži neophodna znanja iz preduzetničke perspektive, a sve sa ciljem da postanu konkurentniji na tržištu.

Do sada, projekat je realizovao dva javna poziva za koje je zainteresovanost iskazalo više od 3.500 poljoprivrednika. Početkom meseca počele su prijave za Treći javni poziv, namenjen agregatorima, budući da je u skladu sa e-Agrarom urađena digitalizacija javnog poziva i podnošenje prijava je onlajn, na sajtu Uprave za agrarna plaćanja i na sajtu Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije.

obuka za poljoprivrednike
foto: Ustupljene fotografije

Tokom jednodnevnog besplatnog treninga, svi zainteresovani učesnici imali su mogućnost da direktno razgovaraju, kao i da čuju predavanja renomiranih stručnjaka iz ciljne poljoprivredne oblasti koji su, pored bogatog akademskog znanja, u prilici da ponude uspešne primere iz prakse. Cilj obuka je bio da se korisnicima omogući razmena znanja, veština i iskustva, kako sa renomiranim stručnjacima, tako i sa direktnim proizvođačima iz istih sektora.

Organizovanjem ovakvih treninga i obuka, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede želi da podstakne direktne korisnike, ali i javnost, na važnost edukacije i razmene iskustava i izvan finansijskih davanja.

kurir.rs/ T. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track