POLJOPRIVREDNICIMA 100 MILIONA EVRA I NAREDNE GODINE! Ministarka Jelena Tanasković najavila povećanje cene otkupa u 2024. godini
Foto: Kurir TV

kurir tv

POLJOPRIVREDNICIMA 100 MILIONA EVRA I NAREDNE GODINE! Ministarka Jelena Tanasković najavila povećanje cene otkupa u 2024. godini

InfoBiz -

Prva od tri planirane obuke za korisnike Prvog javnog poziva Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije održana je juče u Novom Sadu.

Cilj treninga je unapređenje znanja i veština kao i razmena iskustava poljoprivrednika koji su deo projekta za koji će, kako najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede, biti izdvojeno 100 miliona evra i naredne godine.

Otvaranju programa obuke prisustvovala je i Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, koja je kazala da će sva povećanja subvencija iz 2023. važiti i u 2024. godini, i najavila nova u narednoj godini.

- Ako krenemo od stočara, mislim na povećanje po grlu sa 25.000 na 40.000, po litri mleka sa 15 na 19 dinara, krmače smo povećali sa 15.000 na 18.000 dinara. Ono što je izvesno, što nismo ove godine uradili - koze, ovce, kokoške i pčele po košnici, subvencije dižemo u 2024. godini - rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

01:54

POLJOPRIVREDNICIMA 100 MILIONA EVRA I NAREDNE GODINE! Ministarka Jelena Tanasković najavila povećanje cene otkupa u 2024. godini

Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije, poznatiji pod imenom 50:40:10, je model finansiranja poljoprivrednika koji je Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo 2021. godine. Model omogućava poljoprivrednicima da uz minimalno učešće ostvare svoje ciljeve, a prema rečima ministarke, 90 odsto sredstava odlazi obnovu mehanizacije.

- Mi smo njima pokrili 90 posto ukupne cene. 40 posto iz kredita, 50 posto bespovratno, njihovo učešće je 10 posto, i to je već lakše. I evo to kad vidite da je toliki broj, od 372 ugovora na teritoriji vojvodine 303 su traktori, kupljeni, govori u prilog činjenice. Dobra stvar kod ovog projekta je što se ne završava kupovinom mehanizacije, već postoji i edukacija - dodala je ministarka.

Nakon obuke u Novom Sadu, treninzi će se održati i na Zlatiboru 7. i u Kruševcu 12. decembra. Organizovanjem ovakvih treninga i obuka, Ministarstvo poljoprivrede želi da podstakne direktne korisnike, ali i javnost na važnost edukacije i razmene iskustava i izvan finansijskih davanja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:33

MILADIN KOVAČEVIĆ U USIJANJU DANA: Otvoreni Balkan ruši barijere u regionu! To će biti kao u EU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track