OVAJ GRAD DOBIĆE 5 MILIONA DINARA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE: Nalazi se u Šumadiji, a svi zainteresovani mogu da se prijave OVDE!
Foto: Profimedia, Shutterstock

pomoć poljoprivrednicima

OVAJ GRAD DOBIĆE 5 MILIONA DINARA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE: Nalazi se u Šumadiji, a svi zainteresovani mogu da se prijave OVDE!

InfoBiz -

Kao deo projekta ,,Velika mala privreda'' USAID-a, u Aranđelovcu je osnovan Fond za podsticaj razvoja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. U saradnji sa USAID-om, ovaj fond osnovali su Fondacija Ana i Vlade Divac zajedno sa opštinom Aranđelovac, uz podršku Regionalne agencije za međunarodni razvoj Šumadije i Pomoravlja.

- Udružićemo snage i sredstva da unapredimo privredu u našoj opštini. Za narednu godinu, planirano je da se izdvoji oko 27 miliona dinara za podsticaj razvoja poljoprivrede u Aranđelovcu i sa ovim sredstvima planiramo mnogo mera. Jedna od mera je da zajedničkim snagama poljoprivrednicima omogućimo bespovratna sredstva i na taj način podržimo razvoj ne samo proizvodnje, već i stočarstva, voćarstva, povrtarstva i drugih privrednih grana - kaže Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac.

Traktor, njiva, Setva
foto: Shutterstock

Fond je već obezbedio podsticajna sredstva, koja iznose čak pet miliona dinara, namenjena razvoju poljoprivrede i prehrambene proizvodnje, a regionalna agencija je ta koja će upravljati sredstvima i aktivnostima fonda.

- Fond u Aranđelovcu je četvrti osnovan u poslednja dva meseca i drago nam je što je ujedno i najveći, što znači da će veći broj poljoprivrednika moći da koristi njegova sredstva. Vrednost svih aktivnih fondova je dostigla vrednost od 62 miliona dinara, zahvaljujući kojim je 244 poljoprivrednika širom Srbije uložilo sredstva u unapređenje svoje proizvodnje - ističe Miroslava Panić, menadžer za pristup finansijama Projekta „Velika mala privreda”.

hiljadu dinara, novac u rukama, dinari, srpski dinari, novac, pare
foto: Shutterstock

Ovo je 70. po redu Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede i prehrambene proizvodnje u Aranđelovcu. Osim ove opštine, pre tri godine pokrenuti su i fondovi u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani, Sjenici,Tutinu i opštini Lebane. Za naredne tri godine plan je da se osnuje još šest fondova, poput ovih, širom Srbije.

- Fondacija Ana i Vlade Divac 2020. godine uz podršku USAID-a pokrenula je projekat Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede sa ciljem da se stvore nove mogućnosti za finansiranje poljoprivrednika i zajedničkim ulaganjem lokalnih samouprava i Fondacije obezbede podsticajna sredstva. Fond u Aranđelovcu je prvi u ovom okrugu i nadam se da će i druge opštine uvideti prednosti ovog mehanizma koji će omogućiti poljoprivrednicima, koji inače teško dolaze do novca neophodnog za proširenje proizvodnje, da konačno obezbede potrebna sredstava na transparentan i jednostavan način - izjavljuje Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

farmeri, zemljoradnici, njiva
foto: Profimedia

Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, izjavio je da je fond interesantan, jer je daleko fleksibilniji u odgovoru na potrebe za finansiranjem u odnosu na druge programe podrške.

- Takođe, omogućava lokalnoj samoupravi da brzo reaguje, da to radi multisektorski i usmeri sredstva gde su potrebna - zaključuje Nenad.

Sva sredstva iz fonda, namenjena ovom sektoru, biće podeljena putem Konkursa, koji će biti raspisan u martu 2024. godine. Preko udruženja, poljoprivrednicima se obezbeđuje pristup beskamatnim sredstvima za investiranje u novu opremu, sertifikovano seme, plastenike, kultivatore, sisteme za navodnjavanje i ostalu aparaturu kojom može da se unapredi kvalitet i količina proizvodnje.

polje pšenice, kombajn, traktor
foto: EPA-EFE/CONSTANTN ZINN

Konkurs će biti otvoren u narednom periodu za sve zainteresovane poljoprivrednike i udruženja proizvođača hrane, na sajtovima Regionalne agencije Šumadije i Pomoravlja i Fondacije Ana i Vlade Divac.

kurir.rs/politika.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track