NAJEZDA GLODARA NA NJIVAMA, RATARI KUPUJU PRIKOLICE OTROVA: Već 4 puta smo ih trovali, moraćemo još da bi sačuvali ječam i pšenicu
Foto: Shutter

muke poljoprivrednika

NAJEZDA GLODARA NA NJIVAMA, RATARI KUPUJU PRIKOLICE OTROVA: Već 4 puta smo ih trovali, moraćemo još da bi sačuvali ječam i pšenicu

InfoBiz -

Prognozno-izveštajna služba za zaštitu bilja Vojvodine upozorava da je na njivama povećana brojnost glodara, zbog čega će suzbijanje morati da se obavlja u više navrata pre nego što nanesu štete ponikloj pšenici i ječmu.

Poljoprivrednik iz Iđoša Vasa Martinov završio je setvu pšenice na oko 80 hektara. Uz sve probleme koje je imao zbog loših uslova na tržištu, sada ima i dodatni, kako da zaštiti ponikli usev od glodara.

Traktor, Njiva, Setva
foto: Beta

- Ako bude trebalo da trujem miševe na tolikim površinama, koliko treba tih mamaca? Jednu prikolica da kupimo, pa ni to nije jeftino i to je trošak. To je nemoguće, na manjim površinama se to može suzbiti - najezda glodara, ali na većim površinama teško - kaže Martinov za RTS.

Više od 500 rupa po hektaru

Prag štetnosti je na većini njiva prevaziđen. Za poljskog miša iznosi 10 do 50, a za voluharicu do 500 aktivnih rupa po hektaru.

- Neke parcele smo četiri puta već trovali. Sigurno ćemo morati pet-šest puta da pređemo njive, onda ćemo moći da sačuvamo pšenicu - rekao je poljoprivrednik iz Bečeja Nandor Kovač.

Neobično visoke dnevne temperature u oktobru i na početku novembra, pokrenule su i razvoj mikroorganizama i insekata koji su doneli bolesti pšenici i ječmu.

- Skoro svake setvene sezone pšenice imamo veliku brojnost lisnih vaši, veliku brojnost cikada koji su inače vektori i koji prenose bolesti, pre svega virusna oboljenja kod ječma i kod pšenice. Jedan od načina da to izbegnemo jeste da izmestimo rokove setve za malo kasnije - ističe Robert Nemeš, regionalni predstavnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

farmeri, zemljoradnici, njiva
foto: Profimedia

Kako se pravilno baca otrov

Iz Prognozno-izveštajne službe apeluju da se pravilno koriste sredstva za uništavanje glodara.

Nakon što se mamac sa otrovom ubaci u rupu, treba je zatrpati. U protivnom, ugroziće divljač i ptice, što se već dešavalo na nekim lokacijama u Banatu.

Kurir.rs/ RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track