KOMAD OVOG POVRĆA U NEMAČKOJ KOŠTA KAO LITAR GORIVA: Prodavali ga čak i na tanke kriške, naplaćivan skoro 4 €
Ilustracija/Shutterstock, Foto: Shutterstock

papreno

KOMAD OVOG POVRĆA U NEMAČKOJ KOŠTA KAO LITAR GORIVA: Prodavali ga čak i na tanke kriške, naplaćivan skoro 4 €

Novčanik -

Neke od namirnica ponovo poskupljuju u nemačkim trgovinskim lancima, što već osećaju i kupci u ''Kauflandu'', ''Lidlu'' i ostalim supermarketima. Na samom početku godine, jedan krastavac je koštao oko dva evra, a u radnjama ''Edeke'' u Hamburgu za ovo povrće naplaćivana je šokantna cena od čak 3,29 evra.

– Bilo je neverovatno kada su neke trgovine počele da prodaju ''krastavce isečene na tanke kriške'' kako bi ogromna cena bila malo podnošljivija. Zatim, došlo je leto, a cene krastavaca pale su na 30 centi po komadu. Međutim, situacija se ponovo menja i cene opet vrtoglavo rastu, a prosečan kupac u Кauflandu u Severnoj Rajni-Vestfaliji jedan krastavac plaća neverovatnih 1,59 evra - piše Feniks magazin.

Takođe, pomenuti portal navodi, poređenja radi, kako litar benzina ili dizela u Nemačkoj košta 1,7 evra.

Pare, Evri, Evro
foto: Profimedia

Kada se govori o proizvodnji krastavaca, o nerentabilnosti proizvodnje počelo je da se priča još u martu 2022. godine, a najpre u Velikoj Britaniji. Kako prenosi Rojters, velike staklene bašte u delu jugoistočne Engleske, koje su poznate po uzgoju krastavaca, bile su potpuno prazne.

Troškovi snabdevanja strujom i gasom sve više rastu i poremetili su posao vlasnicima, jer im je za uzgajanje krastavaca, koji su namenjeni tržištu, potrebna toplotna energija. Ova vrsta useva postala je ekonomski neodrživa.

Udruženje uzgajivača „Lea Valley”, čiji članovi proizvode približno tri četvrtine britanskog roda krastavaca i slatke paprike, tada je dalo saopštenje da oko 90 odsto njih nije zasadilo to povrće u januaru, dok polovina razmišlja šta će sa daljom proizvodnjom, ako cene gasa ostanu tako visoke.

Krastavac
foto: Profimedia

S druge strane, mediji prenose da je trgovinski lanac „Кaufland” oborio cene za više od 2.300 artikala, jer su i sirovine pojeftinile. Ali, krastavac nije na tom spisku.

Potrošači su dugo očekivali vest o sniženju cena, s obzirom na statistiku i izveštaje FAO, koji ukazuju da već duže od godinu dana sirovine osnovnih poljoprivrednih proizvoda padaju. Međutim, poljoprivredni proizvođači negoduju, jer se u radnjama to pojeftinjenje skoro i ne primećuje.

kurir.rs/politika.rs

Prenela: T. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track