OMILJENO POVRĆE ZA ZIMNICU POJEFTINILO ZA 60RSD Cene na pijacama PRIMAMLJIVE, pune kese za male pare! Samo ova namirnica POSKUPELA
Foto: Shutterstock

OMILJENO POVRĆE ZA ZIMNICU POJEFTINILO ZA 60RSD Cene na pijacama PRIMAMLJIVE, pune kese za male pare! Samo ova namirnica POSKUPELA

Novčanik -

U odnosu na početak oktobra, kako pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), povrće i voće u Srbiji je jeftinije, a cene kilograma, zavisno od vrste, pale su u rasponu od 10 do 60 dinara. Jedini izuzetak su kruške, koje su za 50 dinara skuplje.

Cena krompira na pijacama u Srbiji nije se menjala na početku ovog u odnosu na početak prošlog meseca, pa je najskuplji je u Beogradu (150 din/kg), a najjeftiniji u Nišu i Zaječaru (80 din/kg).

Jeftiniji i crni luk

Nije se menjala ni najviša pijačna cena pasilja, pa najskuplji od 600 dinara kilogram ovog meseca plaćaju kupci u Novom Pazaru, dok najniža cena pasulja više nije 300, već 260 dinara za kilogram na pijaci u Zaječaru. Statistika na početku novembra beleži i pojeftinjenje crnog luka za 20 dinara, tako da maksimalnu cenu od 130 dinara za kilogram ima u Kraljevu i Smederevu, dok je najjeftiniji u Zaječaru, Leskovcu i Zrenjaninu (80 din/kg).

Prolazi sezona i ostavljanja slatkog kupusa za zimnicu, pa je tako ovo povrće sa 140 dinara pojeftinilo na 80 dinara za kilogram, što mu je najviša cena na pijacama u Vranju, Kraljevu, Novom Pazaru i Novom Sadu, dok najnižu cenu od 40 dinara za kilogram ima u Leskovcu.

Kemer, Turska, buvljek, pijaca
foto: Shutterstock

Niža je nego pre mesec dana, za 30 dinara, najviša cena paradajza i ona sada iznosi 200 dinara za kilogram u većem broju gradova, poput Beograda, Kragujevca, Novog Pazara, Užica, Novog Sada i Subotice. S druge strane, najniža cena paradajza je na početku novembra 150 dinara za kilogram, odnosno, 50 dinara više nego pre mesec dana, i po toj ceni se prodaje u Zaječaru, Kraljevu, Leskovcu, Smederevu i Zrenjaninu.

Slična nivelacija cena je i kod paprike, najskuplja je za 10 dinara jeftinija nego pre mesec dana i po ceni od 220 dinara za kilogram prodaje se u Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru i Novom Sadu, dok najnižu cenu od 130 dinara za kilogram ima u Smederevu, što je opet za 10 dinara više nego početkom oktobra.

Samo kruške skuplje

Podaci RZS, što se tiče voća, pokazuju i pojeftinjenje jabuka, pa najskuplje u Beogradu i Šapcu ne koštaju 130, nego 120 dinara za kilogram, a najjeftinije su u Smederevu (70 din/kg), što je takođe pad cene za 10 dinara u odnosu na početak prošlog meseca. S druge strane, skuplje su kruške i to za 50 dinara, pa su ovog meseca najskuplje u Kragujevcu (250 din/kg), a najjeftinije u Zaječaru i Vranju (140 din/kg), što je cena koja je važila i na početku oktobra. Kod grožđa, ono sa najvišom cenom je opet 30 dinara jeftinije nego pre mesec dana i po ceni od 220 dinara kilogram prodaje se u Kragujevcu, Šapcu i Sremskoj Mitrovici, dok mu je najniža cena od 150 dinara za kilogram u Zrenjaninu ipak za 20 dinara viša nego početkom prošlog meseca.

Kruške
foto: Shutterstock

Cene južnog voća nepromenjene

Što se tiče južnog voća, najviše cene se za mesec dana nisu menjale pa su najskuplje od 200 dinara za kilogram pijacama u Beogradu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici, dok su najjeftinije za 30 dinara skuplje nego početkom oktobra i koštaju 160 dinara kilogram u Novom Pazaru, Užicu i Pančevu. Kod pomorandži nije bilo promene ni maksimalne ni minimalne cene, pa se naskuplje prodaju u Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici (300 din/kg), a najjeftinije u Vranju (200 din/kg).

Kurir.rs/Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track