MILICA OTKRIVA KOLIKO KOŠTA STUDENTSKI ŽIVOT U NIŠU: Ovo je njen detaljni spisak troškova:"I u Beogradu slično, samo puta tri"
Foto: Shutterstock

nije jeftino

MILICA OTKRIVA KOLIKO KOŠTA STUDENTSKI ŽIVOT U NIŠU: Ovo je njen detaljni spisak troškova:"I u Beogradu slično, samo puta tri"

Novčanik -

Studentski život nije nimalo jeftin. Koliko god se trudili da žive izbalansirano, a da, s druge strane, ništa sebi ne uskrate, ipak je potrebno i više od jedne cele prosečne plate, kako bi se namirile sve potrebe i obaveze jednog studenta u Srbiji.

Studentkinja novinarstva sa Filozofskog fakulteta u Nišu predočila je spisak osnovnih stvari koje mora da plati tokom jednog meseca kao student.

Ono bez čega ne može da prođe nijedan mesečni trošak je, naravno, kirija. Milicina kirija je 180 evra, za koju i sama kaže da nije visoka, s obzirom na to kako se kreću cene za izdavanje stanova u drugim gradovima. Iako je stan mali, zadovoljna je, jer se nalazi u samom centru Niša.

stan, kupovina stana, ključ u ruke, ključ od stana, prodaja stana, nekretnine, nekretnina, kuća, zgrada, luk
foto: Shutterstock, Ilustracija

- Gde je stan, tu su i računi. Gledala sam da pišem koliko ja trošim, tako da za struju, komunalije i internet plaćam oko 60 evra - kaže Milica.

Ono što studentima najteže pada da plate su, definitivno, rate za fakultet.

- Filozofski fakultet u Nišu je oko 80.000 dinara, što bi značilo da je mesečno potrebno odvojiti oko 70 evra - nastavlja ona.

Prazan frižider takoše bi trebalo i napuniti. Milica je sigurna da studenti koji nisu sa sela daju mnogo više novca na hranu, ali smatra da je 4.000 dinara normalan iznos u toku nedelje, a da, pritom, u frižideru ima sve što joj je potrebno. Po ovoj računici, ukupna mesečna suma za hranu bi iznosila oko 150 evra.

zamrzivač, frižider, namirnice
foto: Shutterstock

Takođe, ono na šta studenti potroše mnogo novca je fotokopiranje, a da toga možda nisu ni svesni.

- Ni sama ne znam koliko sam samo novca dala za to. Ovde sam stavila cenu bez fotokopiranja knjiga, jer da sam računala i to, ko zna koliko bi ispalo. Kopiranje samo dokumenata je oko 20 evra mesečno - prenosi Milica.

Nešto bez čega retko ko može je naravno i kafa. Tako većina akademaca na pauzama između predavanja provedu vreme u kafiću, pa ni kod Milice nije drugačije.

- Računala sam jednu kafu u toku dana, što je nemoguće, to je oko 130 dinara, što na kraju meseca ispadne oko 40 evra - kaže ona.

Kako kaže ova studentkinja, čak i najveći štreber mora ponekad da izađe. Računica za izlazak minimum jednom nedeljno je 1.000 dinara, što broji ukupno 40 evra na kraju meseca.

butik, odeća
foto: Alberto Grosescu / Alamy / Alamy / Profimedia

- Pošto ne sedimo kod kuće i ne možemo da izlazimo u širokim i udobnim majicama, moramo da kupimo i nešto novo. Na odeću ode još 50 evra mesečno - ističe studentkinja.

Za kraj je dodala članarinu u teretani i neke vanredne troškove, što bi bilo još oko 50 evra.

- Dakle, student koji je na samofinansiranju daje oko 660 evra, a student na budžetu oko 590 evra mesečno - zaključuje Milica.

U komentarima se većina saglasila da je njen trošak još i minimalan, u odnosu na one koji žive i studiraju u Beogradu. ,,U Beogradu za kiriju nema ništa ispod 350 evra'', ,,Kad studiraš ne možeš da živiš kao kad si kod kuće, moraš nečega da se odrekneš'', ,,I u Beogradu slično, samo puta tri'', bili su samo neki od komentara na Miličinoj objavi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track