KARTA ZA KONCERT KAO MESEČNA STIPENDIJA: ''Desi se da potrošim ceo džeparac samo za jedno veče, pa posle jedem hleb i paštetu"
Foto: Shutterstock, Ilustracija

PAPRENO ZA STUDENTSKI DŽEP

KARTA ZA KONCERT KAO MESEČNA STIPENDIJA: ''Desi se da potrošim ceo džeparac samo za jedno veče, pa posle jedem hleb i paštetu"

Novčanik -

Cene karata za kulturno-umetničke i sportske događaje u Beogradu postaju sve veći izazov za budžet studenata. Dok se oni trude da prate svoje omiljene događaje, neke cene karata stvaraju finansijski pritisak na mlade. Za pojedina dešavanja potrebno je da izdvoje i do 15.000 dinara, što je više od trenutnog mesečnog iznosa studentske stipendije i kredita!

Ako žele da isprate pozorišne događaje, moraće da plate od 800 do 2.000 dinara, u zavisnosti od toga koja je predstava u pitanju, kao i lokacija pozorišta.

Neka pozorišta su se potrudila da obezbede i popuste za studente, od 30 do 50 odsto, ako kupe dve karte u kompletu. Procenat popusta zavisi i od visine cene karte.

- Često posećujem pozorišta i rado odvajam novac za predstave. Preskočim dva-tri puta odlazak u kafić i nakupi se - kaže Irena, koju smo sreli ispred Fakulteta dramskih umetnosti.

Narodno pozorište
foto: Shutter

Dok su, s druge strane, koncerti domaćih i stranih izvođača nešto skuplji za budžet studenata. U zavisnosti od toga kog izvođača žele da slušaju, cene najjeftinijih karata se kreću od 1.700 dinara, a najskuplje dosežu čak 15.000 dinara.

- Kada neki od mojih omiljenih izvođača dolaze u Beograd i imaju koncerte, to mi je jedina prilika da ih vidim uživo i uživam u njihovom performansu, ali često jedva skupim novac za kartu - kaže Miloš, student sa Fakulteta muzičke umetnosti.

Tea Tairović, koncert
foto: Petar Aleksić

Slična situacija se odnosi i na sportske događaje. Cene karata za fudbalske utakmice su u rasponu od 1.000 do 10.000 dinara, košarkaške od 1.500 do 10.000, u zavisnosti od klubova koji igraju, dok su najjeftinije karte za odbojkaška nadmetanja i mogu da se pronađu za 500 dinara.

- Ulaznice za utakmice su posebno skupe tokom sezone. Nekad se desi da potrošim ceo džeparac samo na to, pa posle jedem hleb i paštetu, ali, iskreno, ne žalim - priča Milan, student kog smo zatekli ispred sportske hale.

Partizan, grobari, Arena, navijači
foto: ABA liga j.t.d. 7 Dragana Stjepanović

Ono na čemu studenti najviše i najčešće dobijaju popuste jesu karte za obilazak većeg broja muzeja u Beogradu, ali, na žalost, oni nisu na vrhu liste njihovih interesovanja.

Kurir.rs/ T. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja