SOBA BEZ KUHINJE 450 €, KAFA 8 €, A TELEFON 30 €: Studentkinja iz Srbije otkriva kako se stvarno živi u Belgiji i zašto se vratila
Foto: Printscreen/Tik Tok

preživlavanje

SOBA BEZ KUHINJE 450 €, KAFA 8 €, A TELEFON 30 €: Studentkinja iz Srbije otkriva kako se stvarno živi u Belgiji i zašto se vratila

Novčanik -

Sve više naših studenata odlazi u inostranstvo kako bi nastavili školovanje, a mnogi odluče da ostanu baš u državi koju su odabrali za obrazovanje. Međutim, mlada studentkinja Anastasija ne pripada toj grupi. Ona je jedva čekala da se iz Belgije vrati u Srbiju.

Mnogi su se zapitali zašto se odlučila na takav korak, kada je na TikToku objavila da se vraća u domovinu, jer se očekivalo da će posao u struci potražiti u Belgiji, za šta bi bila znatno plaćenija, nego kod nas.

- Ostao mi je jedan ispit, koji mogu da polažem i onlajn. Dosta sam razmišljala da li da tražim posao ili da se vratim u Srbiju. Međutim, sad kad sam neko vreme provela u Beogradu, shvatila sam da sam toliko srećna ovde. Dve godine sam živela u Belgiji, ništa nije bilo toliko strašno, ali mi tamo nedostaje sve - započela je Anastasija.

Anastasija
foto: Printscreen/Tik Tok

Nakon ove izjave usledio je oštar komentar na TikTok videu ove studentkinje: ,,Sada ćeš da vidiš kako je ovde super i da jedeš salamuru''.

Ona je istakla da je u potpunosti svesna situacije u državi i da zna da nije sve bajkovito, kao i da je mala verovatnoća da će u Srbiji uopšte i pronaći posao u struci, ali je, ipak, odlučila da prati svoje srce.

- Plata se, takođe, dosta razlikuje u Belgiji i Srbiji, ali mislim da nekad treba da razmislite da li je to sve vredno. Ne mislim da je život samo preživljavanje da bih došla na vikend u Beograd i živela - odgovara Anastasija.

devojka, evri
foto: Antonio Guillem Fernndez / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Anastasijini pratioci su se zainteresovali da čuju kako može da se dobije viza i kakvi su troškovi u Belgiji, kao i koliko se razlikuju u odnosu na Srbiju.

- Da biste dobili vizu, odnosno boravište tamo, fakultetu na početku uplaćujete određenu sumu novca, koju vam oni na mesečnom nivou vraćaju, kako bi bili sigurni da možete da isplatite stan i hranu. Iako to, uglavnom, nije dovoljno za mesečne troškove - ističe ona i dodaje da je u početku ta uplata iznosila 700 evra, a da su je sada podigli na 800.

Od uplate od 700 evra je plaćala stan u kom je živela, koji je jedva pronašla.

- Bila sam sa drugaricom i imale smo studio u studentskom domu, koji nije u sklopu fakulteta, već privatan. U tom domu smo imale sobe, krevete, kupatilo, i malu kuhinju, u kojoj nije moglo da se kuva, pa smo koristile onu koja je zajednička za ceo hodnik - nastavlja Anastasija.

Za takav studio potrebno je da se izdvoji 450 evra po osobi, za šta smatra da je preskupo za takav vid smeštaja.

Kada je reč o namirnicama, prvo što je primetila kada je došla je očigledna razlika u cenama, za šta smatra da su u Belgiji mnogo jeftiniji proizvodi u prodavnicama, dok je u restoranima nešto skuplje.

- Naravno, restorani su skuplji, ali ako se jede i sprema kod kuće, namirnice su mnogo jeftinije nego kod nas. U najgorem slučaju mi je trebalo 50 evra nedeljno - kaže Anastasija.

Kafe u kafićima su znatno skuplje nego u Srbiji, gde se za jednu plaća i do osam evra, ali to nije bio čest slučaj.

- Pored toga, na mesečnom nivou sam plaćala i karticu za telefon, što je iznosilo oko 20 do 30 evra. Ali, naravno, svi troškovi zavise od toga na koji način vi živite - zaključuje Anastasija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track