UZ POMOĆ OVIH TRIKOVA SMANJIĆETE RAČUN ZA STRUJU, A I BOLJE UGREJATI STAN: Ne bacajte pare na grejanje, već uradite OVO!
Foto: Shutterstock

savet

UZ POMOĆ OVIH TRIKOVA SMANJIĆETE RAČUN ZA STRUJU, A I BOLJE UGREJATI STAN: Ne bacajte pare na grejanje, već uradite OVO!

Novčanik -

Zbog loše izolacije računi za struju zimi skaču, najviše zbog neophodnosti dogrevanja za šta se obično uključuju električne grejalice, a sama sezona grejanja podrazumeva dva do tri puta skuplje račune za gejanje nekih šest meseci godišnje.

Ipak, postoji jednostavan trik pomoću kojeg možete da uštedite novac za grejanje, a da vam stan bude topliji, piše BL portal.

Zimi je veliki problem loša izolacija. Kao što postoji trik da PVC prozor prilagodite zimskom položaju i tako sebi osigurate topliju prostoriju i umanjite račun za struju, odnosno grejanje, postoji i način da sprečite gubitak toplote radijatora postavljenih na spoljnim zidovima stana.

Umesto da toplota izlazi prema spolja, postavite termoizolacipnu foliju iza radijatora, kako bi reflektovao toplotu nazad u prostoriju, pa će i računi biti niži.

Prozor, Provetravanje
foto: Shutterstock

Takođe, pazite da toplotu koju stvara radijator ne blokiraju zavese, nameštaj ili odeća koja se suši, jer će i to da smanji mogućnost radijatora da zagreje prostoriju.

Prozori mogu često da budu odgovorni za gubitak toplote iz prostorije, kao i za veliku potrošnju energije. Ukoliko imate stare prozore zbog kojih dolazi do gubitka toplote postoji par saveta kako da rešite problem. Proverite šarke i brave na prozorima. Ponekad su labavi ili jednostavno oštećeni od korišćenja i višegodišnjeg habanja tako je samo neophodno zameniti ih.

PVC prozor, PVC stolarija, prozor
foto: Profimedia

Sledeći potez koji će vam olakšati zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lepljenje dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Stari prozori vremeno počinju da se vitopere pogotovo ukoliko su od drveta, mada promeni oblika ne odolevaju ni drugi materijali.

Možete da stavite i folije na prozore. Folije se postavljaju na stakla i smanjuju protok topline kroz njih što je vrlo važno s obzirom na to da najveća količina toplote iz unutrašnjeg prostora odlazi napolje upravo kroz prozorsko staklo.

Kurir.rs

Bonus video:

05:18

OVOLIKO ĆE POSKUPETI GREJANJE ZA STAN OD 60 KVADRATA! Čučković: Elektrane su tražile skosk od 6 odsto, davaćemo BESPLATNE KILOVATE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track