RAČUNI ZA STRUJU I UPOLA MANJI OVE GREJNE SEZONE: Procedura je maksimalno pojednostavljena, dovoljno je predati SAMO JEDAN PAPIR
Foto: Shutterstock, Ilustracija

grejna sezona

RAČUNI ZA STRUJU I UPOLA MANJI OVE GREJNE SEZONE: Procedura je maksimalno pojednostavljena, dovoljno je predati SAMO JEDAN PAPIR

Novčanik -

Građani će ove grejne sezone racionalnom potrošnjom električne energije moći da ostvare popuste i prepolove račune. Ako smanje potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine, dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40 procenata narednih šest meseci, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

- Domaćinstvima će se obračunavati i popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet procenata u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine -rekla je ministarka.

Dubravka Đedović
foto: Printscreen/Instagram

Đedović Handanović je istakla da je sve apsolutno spremno za početak grejne sezone. U sistemima daljinskog grejanja, prema dostavljenim izveštajima, izvršene su sve neophodne pripreme i remonti proizvodnih i distributivnih mreža i obezbeđene su dovoljne količine energenata za početak grejne sezone.

STABILNO U KOLUBARI I KOSTOLCU

Ministarka je istakla da je proizvodnja uglja u Kolubari i Kostolcu stabilizovana ali da su potrebni dodatni napori i sredstva za otvaranje novih otkrivki i kopova, jer su ležišta složenija nego ranije.

- Remonti u EPS-u se privode kraju, na deponijama imamo 2,3 miliona tona uglja što je dovoljno za više od 20 dana bez uvoza. U svakom slučaju očekujemo da EPS energetske potrebe građana i privrede Srbije pokrije iz svoje proizvodnje i osigura bezbedno snabdevanje za građane i privredu Srbije - rekla je Đedović Handanović.

- Republička direkcija za robne rezerve popunila je svoje kapacitete kako bi u slučaju prekida lanaca snabdevanja energentima, sistemima daljinskog grejanja stavila na raspolaganje dovoljne količine. Predstavnici ministarstva su u svakodnevnom kontaktu sa Udruženjem toplana i lokalnim samoupravama kako bi se otklonili određeni problemi sa nabavkom energenata - navela je ministarka.

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

Ona je objasnila da će se tokom cele grejne sezone pratiti rad toplana kako bi građani imali tople domove.

- Važno je što uvodimo OIE u sisteme daljinskog grejanja, a građani će se od ove zime grejati na biomasu u tri opštine, Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru - rekla je ona.

Struja, Jeftinija

Vlada unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa do 50 odsto za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje.

- Ono što je najvažnije, procedura je maksimalno pojednostavljena, tako da je dovoljno predati samo jedan papir, odnosno zahtev u kojem se izjašnjavaju za koji vid energije žele da iskoriste olakšice. Informativna kampanja je dala rezultate ali apelujem na jedinice lokalne samouprave da pomognu građanima u procesu prijavljivanja. Trenutno se više od 72.000 građana prijavilo ali radimo na tome da dodatno snizimo kriterijume kako bi se još veći broj građana prijavio - rekla je ona.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track