U OVOJ ZEMLJI SE NE ISPLATI IMATI AUTO: Cena posebne dozvole za porodično vozilo košta kao dobar BMW! Evo gde se prodaju
Foto: motor1.com

nE MOGU SVI DA PRIUŠTE

U OVOJ ZEMLJI SE NE ISPLATI IMATI AUTO: Cena posebne dozvole za porodično vozilo košta kao dobar BMW! Evo gde se prodaju

Novčanik -

Cena sertifikata za posedovanje velikog porodičnog automobila u Singapuru iznosi nezapamćenih 106.619 dolara.

Građani koji žele da poseduju takav automobil, moraju da imaju dozvolu za posedovanje kako bi mogli da ga kupe. Na svake dve nedelje prodaju se sertifikati na aukcijama, a vlasti kontrolišu broj dozvola koji se izdaje. Sistem je od Singapura napravio najskuplju državu na svetu za kupovinu automobila, zbog uključenja poreza i uvoznih dažbina, piše Bi-Bi-Si.

Sistem za desetogodišnje dozvole na posedovanje kola uveden je 1990. kao mera za suzbijanje gužvi.

navigacija, kola, automobil
foto: Shutterstock

Postoje različite vrste dozvola, i to za manje automobile, motocikle i komercijalna vozila. Cene su znatno skočile u periodu nakon pandemije, a od tada svakog sledećeg meseca dostižu nove rekorde.

Najmanja cena za dozvolu na poslednjoj aukciji bila je 76.000 dolara, što je gotovo tri puta više od 2020. godine. „Otvorena” kategorija, koja podrazumeva da ne postoje ograničenja na namene za koju će vozilo biti korišćeno, košta više od 110.000 dolara.

Kuris.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja