DA LI JE MOGUĆE? Ovaj slatkiš prodaju po kilogramu za čak 4.600 dinara, a sami možete da ga napravite sedam puta jeftinije!
Foto: Profimedia

zasucite rukave

DA LI JE MOGUĆE? Ovaj slatkiš prodaju po kilogramu za čak 4.600 dinara, a sami možete da ga napravite sedam puta jeftinije!

Novčanik -

Cene proizvoda u Srbiji se razlikuju u zavisnosti od toga gde se kupuju, tipa radnje, ali najviše od - proizvođača. Potraga za najpovoljnijim orasnicama na srpskim rafovima uverila nas je da potrošači moraju dobro da otvore oči i zanemare logiku - najbolje je i najskuplje. Za kilogram ove poslastice valja dati od 1.800 do čak 4.600 dinara. Ko sam zasuče rukave, ukoliko ne preceni svoj rad i struju, za taj novac poješće i više kilograma ovog slatkiša.

Među jeftinijim orasnicama je proizvod jedne poznate poslastičarnice. Pakovanje od 300 grama kod njih košta 500 dinara, pa je time kilogram - 1.830 dinara. Dosta primamljivo, dok se kupac ne zagleda u deklaraciju. Prvo među namirnicama, a to bi trebalo da je najzastupljenije, navedeno je belance. Sledi šećer, pa na kraju orasi.

U jednom velikom trgovinskom lancu nude se orasnice i po ceni od 320 dinara za 150 grama. Računica kaže da kilogram njih košta 2.133 dinara. Reklo bi se prihvatljiva cena, da prvi na spisku sastojaka nije - keks.

ŠTA KAŽE PRAVILNIK PRAVILA navođenja sastojaka u prehrambenim proizvodima su precizna. - Na deklaraciji, ispred spiska sastojaka, navodi se reč: "sastojci" - stoji u pravilniku. - U spisku sastojaka navode se svi sastojci hrane, prema opadajućem redosledu, a na osnovu mase tih sastojaka koja je utvrđena u vreme njihove upotrebe pri proizvodnji hrane. Sastojci se navode pod svojim specifičnim nazivom.

Poznati proizvođač kolača koji se prodaju u trgovinskim lancima, nudi orasnice u pakovanju od 300 grama. Ono košta 1.050 dinara, za kilogram treba platiti 3.500 dinara! Ovde su orasi, ipak, glavni sastojak. Čine 61 odsto proizvoda. Među skupljima je ponuda firme "Stamevski", koja ima lokale širom zemlje.

Njihove orasnice koštaju 599 dinara za 130 grama. Kilogram je tako 4.600. Kod njih, međutim, orasi nisu prvi na spisku sastojaka. Najzastupljenija su belanca, pa tek onda ovaj orašasti plod.

Orasnice
foto: Shutterstock

- Mene je cena ovog slatkiša malo iznenadila - kaže Beograđanka Slađana T. - Poželela sam da ih kupim u trgovini. Kada sam videla da je 300 grama skuplje od hiljadu dinara, iskreno sam odustala. Pa kilogram oraha toliko košta. A to stvarno nije neki komplikovan kolač. Istina, trebalo bi da je oraha najviše. I zaista, njegova cena je daleko manje od slatkiša.

U RESTORANU OD 150 DO 200 DINARA NUDE se orasnice i u poznatim restoranima. Sjajno idu u kafu, ali ko bi da se zasladi treba da računa da je komad najčešće - 150 dinara. I cene idu naviše. U poznatim beogradskim poslastičarnicama komad je oko 200 dinara.

Prema podacim statisike, kilogram košta od 750 do 1.666 dinara. Najjeftiniji su u Vranju, a najskuplji u Valjevu. Na većini beogradskih pojaca prodaju se od 800 do 900 dinara.

DA SAM NAPRAVIŠ 650 DINARA

Prema receptu, u poslasticu ide pola kilograma oraha, 250 grama šećera, dva belanceta i malo limunovog soka. Naša računica kaže da bi kilogram ovako spremljenog kolača koštao od 650 do 1.225 dinara. Ako računamo da je najčešća cena oraha 1.000 dinara, za kilogram orasnice treba oko 810 dinara. U kalkulaciju nisu obračunati struja i trud.

- Računica proizvođača nije tako jednostavna - objašnjavaju nam poslastičari. - Mi u orasnicu moramo da obračunamo plate zaposlenih, sve sa porezom i doprinosima. Tu je i čitav spisak drugih nameta koje izmirujemo državi.

Plaćamo zakup lokala, vodu, struju. Ko ih prodaje dalje, ima i cenu pakovanja, prevoz. Oni koji prodaju trgovinskim lancima, ne dobijaju cenu koja je na rafu. Na njihovu se obračunava trgovačka marža.

A, nekad su naše bake, majke, žene - mesile!

kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track