PARCELE U BEOGRADU MOŽETE DA KUPITE I ZA 400 €: Evo na koju foru da dođete do njih i kako možete da ih obezbedite i pomoću kredita
Foto: AP/Ilustracija, Shutterstock

PARCELE U BEOGRADU MOŽETE DA KUPITE I ZA 400 €: Evo na koju foru da dođete do njih i kako možete da ih obezbedite i pomoću kredita

Nekretnine -

Cene placeva u Srbiji variraju u zavisnosti od lokacije i vrste zemljišta. Najveća potražnja je za placevima u okolini Beograda i Novog Sada, kao i u blizini turističkih centara poput Zlatibora, Divčibara i Srebrnog jezera.

Cene placeva u Beogradu su među najvišima, sa lokacijama koje dostižu vrednost između tri i četiri miliona evra. Najjeftinija zemljišta sa građevinskom dozvolom mogu se naći u opštinama Sopot, Surčin i Barajevo po ceni od oko 1.000 evra za ar.

Agenti za prodaju nekretnina kažu da vlasnik može da spusti cenu i za 50 odsto, ukoliko mu je hitno da proda plac, pa kupac u Beogradu može da dobije zemljište i za 300-400 evra.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

Poljoprivredno zemljište u Vojvodini, takođe, može biti veoma skupo, naročito u okolini Novog Sada, gde cene mogu biti preko tri miliona evra. U manjim mestima, poput Rume i Zrenjanina, cene građevinskog zemljišta su niže, oko 1.000 do 3.000 evra po aru.

Na Zlatiboru raspon cena po aru je od 309 evra do čak 62.000 evra za zemljište u centru. Prosečne cene kreću se od 6.000 do 7.000 evra.

Među najtraženije spadaju placevi u blizini Divčibara, gde je još uvek netaknuta priroda. Cene su mnogo niže u odnosu na Zlatibor, pa se tako može kupiti plac za 300 evra po aru. Najskuplje je zemljište u neposrednoj blizini hotela Crni vrh, gde ar košta 14.000 evra.

- Trenutna potražnja za placevima u Srbiji je veoma visoka i održava se stabilnom, sa izraženim interesovanjem kako od strane investitora, tako i privatnih kupaca. Investitori su u stalnoj potrazi za slobodnim zemljištem za gradnju i kada se takav plac pojavi na tržištu obično se brzo proda, čak i po visokim cenama. Ovo je posebno izraženo u Beogradu, gde je ponuda slobodnog građevinskog zemljišta ograničena, što dodatno podiže cene. Visoka potražnja za placevima u Srbiji podstiče stabilnost i rast cena na tržištu nekretnina, sa naglašenim interesovanjem za atraktivne lokacije u urbanim i turističkim područjima - objašnjava agent Ana Pavlović.

Poklon, Ivanjica, Vikendice, Osonica, Placevi, Prirodni Materijal

Ona dalje kaže da su kod cene zemljišta presudni urbanistički dokumenti, odnosno mogućnost da budući investitor dobije lokacijske uslove, što predstavlja vrlo bitan dokument koji prethodi izdavanju građevinske dozvole. Da bi neko zemljište bilo podobno za izgradnju ono mora planskim dokumentom da bude predviđeno kao građevinsko.

Kupovina placa na kredit

Kupovina placa može se finansirati iz sopstvenih sredstava ili nenamenskim gotovinskim kreditom. U većini banaka kredit za kupovinu placa ne postoji kao posebna ponuda.

Nekoliko banaka svojim klijentima daje mogućnost da se kreditom finansira kupovina placa, ali samo pod uslovom da se u listu nepokretnosti plac vodi kao građevinsko zemljište. Najčešće je reč o investicionim kreditima sa učešćem od 50 odsto i to je zaseban stambeni kredit. Drugi stambeni kredit se radi za kupovinu i izgradnju montažne kuće, uz obavezno učešće od 30 procenata.

usluga, banka, kredit
foto: Shutterstock

Kako je ranije objasnila kreditna savetnica Snežana Vukmirović, hipoteka se uspostavlja na nekoj drugoj, uknjiženoj nekretnini koja mora biti odgovarajuće tržišne vrednosti. U slučaju da banka prihvati uspostavu hipoteke na građevinskom zemljištu to mora biti prihvatljiva lokacija za banku, lokacija koja ima postojanu tržišnu vrednost.

- U slučajevima kada klijent želi da aplicira za stambeni kredit za izgradnju kuće ili kupovinu i izgradnju montažne kuće, banka traži da građevinsko zemljište na kom će se nekretnina graditi bude u vlasništvu klijenta i da ima svu potrebnu građevinsku dokumentaciju - kaže Vukmirović.

BiznisKurir/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja