OBNOVA POZNATE BANJE KOŠTAĆE 400.000 €: Najveći deo novca je donacija EU, a otvoriće se i nova radna mesta
Foto: J.S.

značajno

OBNOVA POZNATE BANJE KOŠTAĆE 400.000 €: Najveći deo novca je donacija EU, a otvoriće se i nova radna mesta

Nekretnine -

Zahvaljujući donaciji Evropske unije i sredstvima grada Kraljeva u Mataruškoj banji sprovodi se projekat revitalizacije ove nekada popularne i poznate banje na obali Ibra i podno planine Stolovi, čuvenoj po lekovitoj, toploj sumpornoj vodi.

Za rekonstrukciju ovdašnje vodovodne mreže u ukupnoj dužini od 5,3 kilometara, obnovu dečjeg igrališta i zamenu kompletnog parkovskog imobilijara, ukupno je obezbeđeno 430.000 evra, od kojih je EU donirala 360.000, a kraljevačka lokalna samouprava iz gradske kase izdvojila 70.000 evra.

Mataruška banja
foto: J.S.

- Ovaj projekat veoma je važan za turizam i privrednu aktivnost i bolji život stanovnika Mataruške banje, ali i otvaranje novih radnih mesta za naše sugrađane. Rekonstrukcijom vodovodne mreže obezbediće se sigurno vodosnabdevanje obližnjeg hotela, kao i vrtića, sportskog i Rehabilitacionog centra. Ovaj projekat je značajan svima, od najmlađih sugrađana do onih najstarijih, preko onih koji su zdravi i bave se sportom, do onih koji zbog različitih povreda vreme provode na rehabilitaciji – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Mataruška banja svojevremeno je u čitavom regionu bila poznata po lekovitoj vodi za lečenje steriliteta i reumatskih oboljenja, dok je obližnja Bogutovačka nadaleko bila čuvena kao „banja za živce“. Objedinjene 1983. godine u Prirodno lečilište, a potom i u istoimeno privredno društvo, sve do turbulentnih devedesetih godina prošlog veka, ove banje bile su veoma posećene sa zasluženim epitetima modernih, čak i mondenskih turističkih mesta. Godine „tranzicije“, međutim, odvele su ih u stečaj, a nakon brojnih neuspešnih pokušaja privatizacije, 2021. Prirodno lečilište konačno je dobilo novog vlasnika.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track