U BANJI NEDALEKO OD BEOGRADA CENE SMEŠTAJA NIŽE OD 50 €: Neguje tradiciju već 200 godina, čuvena po lekovitoj vodi i dobrom vinu
Foto: Shutter

jedna od popularnijih

U BANJI NEDALEKO OD BEOGRADA CENE SMEŠTAJA NIŽE OD 50 €: Neguje tradiciju već 200 godina, čuvena po lekovitoj vodi i dobrom vinu

InfoBiz -

Jedna od najpopularnijih banja u Mađarskoj je Harkanj banja. Ovo lekovito kupalište smešteno je u blizini Pečuja, petog po veličini grada u Mađarskoj, čija arhitektura i istorija mami turiste decenijama, a jedna od prednosti je što nije daleko od Beograda. Grad u kojem je smeštena banja zovu još i "gradom ljubavnih katanaca i vina".

Mnoge turističke agencije organizuju izlete u Harkanj banju, Pečuj i vinsku regiju Vilanj, a jedna od najsvežijih ponuda koju smo našli podrazumeva jedno noćenje po ceni od 69 evra za jednu osobu.

evro, euro, novac u rukama
foto: Shutterstock

U ponudu su uključeni prevoz, smeštaj u hotelu sa tri zvezdice u centru banje na bazi noćenja sa doručkom, vodič i usluge organizacija putovanja. Naišli smo i na ponude za jednodnevne izlete (bez prenoćišta), a koštaju oko 3.000 dinara, za decu do 12 godina oko 2.290 dinara.

Do Pečuja je potrebno oko četiri sata vožnje, ako se gleda polazak iz Beograda, dok je tačna udaljenost 330 kilometra. Od Subotice je udaljen 149 kilometara, od Novog Sada oko 176. Grad Harkanj se nalazi oko 20 kilometara od slavnog Pečuja, takođe smešten u oblasti Baranje (preciznije, pripada podregiji Šikloš), a po njemu je lokalna banja i ponela naziv. Reka Drava je prirodna granica sa Hrvatskom i upravo su podzemne vode najveći adut ove regije.

Putovanje, Mađarska, Budimpešta, Mostovi

Harkanj banja ima tradiciju dugu 200 godina, ali prati i moderne tokove velnes i spa turizma. Ima oko 15 bazena, a čuvena je po lekovitoj vodi prebogatoj mineralima. Zvanično sadrži 1.000 mg minerala po litru i ima temperaturu od čak 62,5 stepeni, dok je voda u bazenima oko 33 stepena. Ulaz u banju se naplaćuje 6.100 forinti, (oko 17,5 evra), odnosno 5.000 forinti posle 14 časova i to je oko 14 evra.

Hotel "Termal Harkanj" je jedini hotel sa četiri zvezdice u južnoj podunavskoj regiji koji ima sopstveni medicinski centar i koji prima posetioce koji dolaze zbog lečenja, piše "Kuda na put". Hotela sa nešto manje zvezdica ima dosta, a prenoćiti se može i u apartmanima u Pečuju.

hotel, sobe
foto: Shutterstock

Cene smeštaja u Harkanj Banji

Na crvene natpise "Još samo dve jedinice" ili "Još samo jedan po ovoj ceni" često smo nailazili tokom pretrage popularnih platformi za pronalazak smeštaja. Može se videti da su u Harkanj banji kapaciteti i te kako popunjeni, jer je ostao mali broj slobodnih smeštajnih jedinica.

Boravak u dvokrevetnoj sobi sa bračnim krevetom košta 64 evra - u cenu je uključen i doručak. U pitanju je hotel sa tri zvezdice koji se nalazi na oko 700 metara od centra banje. Svaka soba ima svoj balkon, a preostale su samo još dve, navedeno je u opisu ponude.

Naglašeno je da se na licu mesta doplaćuju takse i naknade u iznosu od četiri evra. Nedaleko odatle je još jedan visoko ocenjen hotel sa slobodne tri smeštajne jedinice, jednu sobu za dvoje i dve jednokrevetne.

digitron, obračun, porez, takse
foto: Profimedia

Cena noćenja sa doručkom je 79 evra i plaća se u objektu (taksa tri evra). Ima, naravno, i takozvanih premium ponuda. Na primer, u hotelu sa četiri zvezdice dvokrevetna soba košta 200 evra. Hotel ima sopstveni bazen i restoran, a Termalno kupatilo Harkanj je na 150 metara.

Ko više voli apartmane, pronašli smo još samo jedan za 24 evra u objektu u centru banje. Površine je oko 20 kvadratnih metara, sadrži spavaću sobu, kupatilo, kuhinju, a gostima su na raspolaganju parking i zajednički vrt.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

Ovde je, na primer, dostupna usluga peglanja veša i poslovne usluge kao što je korišćenje faksa i fotokopiranje. Za 37 evra se može iznajmiti apartman u kući, 400 metara od banjskog parka. U cenu su uračunate i naknade i takse.

Cena apartmana sa četiri kreveta iznosi 84 evra, dok se na oko kilometar od same banje može iznajmiti i kuća za okruglo 100 evra, navodi se u oglasu. U pitanju je vikendica od 60 metara kvadratnih sa četiri spavaće sobe, dnevnom i dva kupatila. Ukupno ima sedam kreveta i ostala je, takođe, još jedna u ponudi za datum koji smo označili.

kurir.rs/blic.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track