PUTUJTE U ITALIJU ZA SAMO 20 €! Ne gužvajte se u autobusu, evo kako možete da kupite jeftine avio karte za predstojeće praznike
Foto: Shutterstock

ima vremena

PUTUJTE U ITALIJU ZA SAMO 20 €! Ne gužvajte se u autobusu, evo kako možete da kupite jeftine avio karte za predstojeće praznike

InfoBiz -

Dosta naših sugrađana pred predstojeće praznike planira da spajanjem nekoliko neradnih dana sebi stvori jedan pravi mini-odmor, a jedan od boljih načina da se oni iskoriste je putovanje na neku od zanimljivih destinacija.

Situacija je još bolja ukoliko se za mali novac nađu avio-karte, pa nije zgoreg proveriti postoji li kakva primamljiva ponuda i u ovom momentu.

Iz jedne agencije za avio karte su nam rekli da se kao po nepisanom pravilu one prodaju po nekoliko meseci unapred.

putovanje, plaža, odmor, podorica
foto: Shutterstock

- Tada su svakako povoljnije zbog svoje raspoloživosti na letovima ili zbog eventualnih promotivnih tarifa – kažu nam.

Navode da se u ovom momentu ne mogu očekivati vanredno povoljnije karte i da su, naprotiv, sada najskuplje.

- Karte su najskuplje baš za vreme praznika i tzv. „visoke sezone“ (letnji i zimski godišnji odmori, ili vrh sezone za pojedine destinacije, zbog klimatskih uslova). Za nastupajuće praznike, agencije turoperateri su uzele ugovoreni broj mesta za grupe jos krajem prošle godine, tako da su letovi u ovom periodu već skoro popunjeni – dodaju.

Otkrivaju da kod avio karata takozvane „last minute“ varijante gotovo i ne postoje.

putovanje
foto: Shutterstock

- Može se možda samo desiti da ponekad aviokompanija pred neki datum, zbog manje popunjenosti "otvori" jeftinije klase, ali se i to sve ređe radi, verujemo da će službe koje to prate.

- Što se tiče leta, često se dešava da su karte najskuplje ka Srbiji iz zemalja u kojima ima najviše naše emigracije od kraja juna pa otprilike do polovine jula i onda od početka avgusta ka tim istim državama, tako da te periode valja izbeći, ukoliko se želi proći što povoljnije – rekli su za Kurir.

Preko jedne niskobudžetne avio kompanije je takođe moguće naručiti karte po pristupačnoj ceni, a da pritom nije potrebno zakazivanje unapred. U trenutnoj ponudi za februar najprivlačnije deluje let za Milan Bergamo od 2.419 dinara, a u ponudi ima svakako i letova za Memingen, Ajndhoven, Luton po sličnoj ceni.

Nešto više novca je potrebno izdvojiti za ova mesta: Stokholm, Bazel, Dortmund, Kopenhagen, Rim, Hamburg, Larnaku i Barselonu.

godišnji odmor, stres, putovanje
foto: Shutterstock

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta Aleksandar Seničić je za Kurir naveo sa su za predstojeći mini-odmor još uvek u ponudi određeni aranžmani, koji se mogu kupiti za 40 evra, a čak i manje, za 20 ili 30 evra, i da se radi o izletima do Banja Luke, Trebinja, Temišvara. Svakako dodaje da se za ovakva putovanja mora razmišljati dosta unapred.

- Postoje ljudi koji su i za državni praznik zakazali putovanja “na vreme“, iako putovanje nije popularna kultura među našim ljudima – kaže on.

Dodaje da je još prošlog septembra krenulo rezervisanje letovanja koja nas očekuju ove sezone, i da kao i poslednjih 20 do 25 godina Grčka drži apsolutni primat.

Aleksandar Seničić
foto: Kurir televizija

- Ove godine očekujemo oko milion naših turista u Grčkoj, koja je ponovo najpristupačnija našim sugrađanima, iako će cene u odnosu na prošlu godinu godinu skočiti za aranžmane povezane sa autobuskim prevozom za oko 10 procenata, dok će aranžmani koji uključuju avio-karte takođe poskupeti, do 15 procenata. Halkidiki kao regija će naravno ponovo biti glavno odredište turista iz Srbije – otkriva nam on.

On napominje da će se u ponudi naći aranžman za maj, koji će koštati 100 do 120 evra, a činiće ga putovanje od 10 dana. Pored Grčke, kaže da naše ljude najviše interesuju Crna Gora, Turska a da je interesovanje prošle godine za Tunis takođe bilo više nego uobičajeno.

Seničić naglašava da je u ovom momentu najviše zainteresovanih za evropske gradove, od Valensije, Madrida, Malage, Barselone, do Bolonje, Rima, Milana, nekih gradova u Nemačkoj, pa sve do Istanbula i Severna Afrike, koji je sada ljudima posebno zanimljiv zbog ovako toplog vremena.

avion, putnički avion
foto: Shutterstock

On upozorava da bi svakako svi koji žele da putuju, a svoje rezervacije zakazuju nekoliko meseci unapred morali biti spremni na rizik da recimo, avio-karte ne mogu biti otkazane, a ako neko ipak ne može da ide na put da svakako bude spreman na trošak upravo zbog toga. Agencije unapred zakazuju prostore za putnike i popunuli ih oni ili ne, moraju platiti svako mesto. Dodaje da su avio-kompanije stvorile dovoljno jak lobi da im u suštini nisu potrebne dodatne usluge agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track