HRVATSKA OVE GODINE JOŠ SKUPLJA: Rastu cene ležaljki, suncobrana i ostalih zanimacija na plaži
ilustracija, Foto: Shutterstock

HRVATSKA OVE GODINE JOŠ SKUPLJA: Rastu cene ležaljki, suncobrana i ostalih zanimacija na plaži

Novčanik -

Nakon završenog javnog savetovanja Vlada Hrvatske je na ovonedeljnoj sednici donela uredbu kojom se reguliše dodela dozvola na pomorskom dobru i određuju minimalne naknade za ugostiteljske usluge, iznajmljivanje ležaljki i druge delatnosti na javnim plažama unutar pomorskog dobra.

U julu prošle godine usvojen je Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, a sada je usvojena uredba na temelju koje će lokalne vlasti raspisivati javne konkurse za koncesije na pomorskom dobru.

Nova uredba donosi osetno povećanje minimalnih naknada za obavljanje pojedinih delatnosti na pomorskom dobru, piše tportal.

Poslednji put su te naknade bile regulisane pre dvadeset godina pa je tako, na primer, minimalna naknada za iznajmljivače ležaljki i suncobrana iznosila od 10 do 40 kuna godišnje po ležaljki (suncobranu), u zavisnosti od turističkog razreda.

Sada se za tu delatnost predlaže jedinstvena naknada od 40 evra godišnje, što je gotovo osam puta više od sadašnje najskuplje minimalne naknade.

Dozvola na pomorskom dobru može se izdati za raznovrsne, najčešće sezonske delatnosti, od iznajmljivanja opreme za rekreaciju i sport, ugostiteljskih usluga, trgovine do postavljanja reklama.

Hrvatsko primorje, restoran, restoran na moru, restoran na plaži, Hrvatska, Brač
foto: Shutterstock

Minimalne cene služe kao početne u aukcijama, što znači da naknada na kraju može biti i znatno viša, zavisno od interesa za koncesiju. Izuzetno je moguća i niža naknada od minimalne, i to za 30 posto, ako se niko ne javi.

Po novom, preduzetnik koji želi da otvori kafić na plaži moraće za objekat minimalno da plati 3.000 evra godišnje, plus 60 evra po kvadratnom metru terase. To je 50 posto više od dosad propisane minimalne naknade za najskuplji turistički razred.

Ako želi da otvori šank na otvorenom s aparatom za točenje, to će ga koštati minimalno 2.000 evra godišnje. Za štand sa suvenirima i rukotvorinama minimalna naknada se diže na hiljadu evra dok je dosad iznosila od 200 do 800 evra.

Prema odredbama nove uredbe, za iznajmljivanje skutera minimalna naknada je hiljadu evra po plovilu dok se dosad kretala od 400 do 800 evra, zavisno od turističkog razreda. Za iznajmljivanje motornog čamca nova minimalna naknada je 800 evra po plovilu, a bila je od 20 do 46 evra po dužnom metru, piše tportal.

Minimalna naknada za iznajmljivanje pedalina i dasaka za jedrenje sada se penje na 100 evra po plovilu dok je dosad iznosila od 40 do 66 evra.

Kada je reč o koncesijskim dozvolama danima na rok duži od godine dana, koje su još na snazi, iz Ministarstva poručuju da one vrede do isteka roka na koji su date jer se radi o stečenim pravima.

(Kurir.rs/Tportal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track