NA DVA SATA OD BEOGRADA KRIJE SE BANJSKI BISER ZAPADNE SRBIJE: Cena smeštaja od 20 evra, a nudi vam se mir i zdravlje
Foto: Printscreen/Youtube

NA DVA SATA OD BEOGRADA KRIJE SE BANJSKI BISER ZAPADNE SRBIJE: Cena smeštaja od 20 evra, a nudi vam se mir i zdravlje

Novčanik -

U Zapadnoj Srbiji po popularnosti dominira Banja Koviljača, ali ovaj deo naše zemlje krije mnoga bogatstva, pa se tako se skrila i Banja Badanja. Nalazi se u istoimenom selu smeštenom u podnožju planine Cer.

Kažu da su lekovitu vodu i blato slučajno otkrili pastiri, a danas ovo mesto polako poprima nivo modernih banjskih lečilišta. Po ceni smeštaja spada u grupu najpovoljnijih.

Ako nikako ne volite gužvu i želite mir bez kompromisa, ova banja u Srbiji je pravi izbor za to. Banja Badanja je pozicionirana na tromeđi Loznice, Šapca i Valjeva, pa zbog toga turisti imaju brojne opcije za obilazak i upoznavanje brojnih bogatstava ovog kraja. Do nje se stiže magistralnim putevima Beograd-Šabac i Šabac-Valjevo, a od Beograda konkretno je potrebno oko dva sata vožnje jer je udaljenost oko 168 kilometara.

Banja Badanja
foto: Printscreen/Youtube

Što se tiče smeštaja, ovde zasad nema velikih hotela ili objekata sa velikih smeštajnim kapacitetima, kao što je slučaj na većim banjama, već dominira privatan smeštaj. Tačnije, u Banji Badanji se nalazi samo jedan veći motel po imenu "Cernica" i Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Boro Skorić“, koja nudi oko 25 ležajeva. Ipak, nema sumnje da će se ugostiteljski sektor ovde razvijati u budućnosti.

Cene smeštaja Banja Badanja i okolina

- Cene prenoćišta se u Banji Badanji se kreću od 20 evra pa naviše, odnosno jedna noć u proseku oko 25-30 evra za dve osobe, rekla je sagovornica koja se već dugo godina bavi izdavanjem apartmana u lozničkom kraju te poznaje cene smeštaja i u ovoj banji.

Smeštaj se može pronaći nešto dalje od Badanje, na primer u gradovima Krupanj ili Loznica, ali i u nekim mestima oko ovih gradova.

Banja Badanja
foto: Printscreen/Youtube

Na oko dva kilometra od lečilišta se preko "Bukinga" ovog vikenda može iznajmiti apartman za dve osobe po ceni od 30 evra. Objekat je klimatizovan, ima terasu, bračni krevet, nove uređaje, kuhinju, a posetiocima je dostupan i besplatan parking. Za tri osobe košta 32 evra, a za četiri - 35 evra. Ukoliko želite samostalan boravak, cena je nešto niža i vlasnik će vam izdati za 28 evra. Za samce se može naći smeštaj i za oko 1.800 dinara po noćenju. Ovde se plaćaju dodatne takse od oko 3 evra.

Slična cena apartmana je i u Krupnju, gde se "deluks dvokrevetna soba može iznajmiti za" 30 evra, a preostalo je još svega 3 smeštajne jedinice za ovaj vikend, sudeći po Bukingu. Ovde se, recimo, može prenoćiti u lepoj vili za 50 evra.

U Loznici se mogu iznajmiti apartmani po ceni već od 22 evra pa naviše, stan na dan se može naći za 25 evra. Luksuznije i modernije opremljene varijante se izdaju za oko 45-65 evra po danu.

Banja Badanja
foto: Printscreen/Youtube

Lečenje u Banji Badanji

Banja Badanja ima dve vrste lekovitih voda, gvožđevite i sumporovite vode, koje se ispituju još od kraja 19 veka. Prve se preporučuju za piće jer blagotvorno deluju na stomačne probleme i anemičnost, dok se vode bogate sumporom preporučuju za kupanje. One izviru iz dva izvora "Slana bara" ("Glavni izvor") i "Gvozdene vode" ("Crveni izvor", po boji koju daje prisustvo gvožđa). Lekovite vode ovde spadaju u red hladnijih.

U Banji Badanja se najbolje leče :

  • Reumatska oboljenja
  • Artritis
  • Ginekološka oboljenja
  • Post – traumatska stanja

Preporučuje se i šetnja takozvanom "Stazom zdravlja".

Banja Badanja
foto: Printscreen/Youtube

Značenje naziva Badanja

Ne može se govoriti o ovoj banji, a da se ne pomene zanimljiva etimologija imena. Badanj je arhaični naziv za šuplje deblo koje se koristilo za dovođenje vode od izvora do vodenice. Takođe se veruje da su lekovita svojstva Banje Badanje otkrili pastiri koji su primetili da im se stoka valja po blatu kada ima neke tegobe i nakon toga lako oporavlja.

Pored toga, zanimljiva je legenda o caru Trojanu koja se vezuje za ovaj kraj. Ostaci srednjovekovnog "Trojanovog grada" se nalaze na Ceru, pa je narod razvio brojne legende vezane za ovog cara. Verovalo se da je car Trojan imao pet ćerki Kosanu, Koviljku, Vidu i Soku, dok se ime pete ćerke ne zna. O tome svedoče toponimi Banja Koviljača, Soko Grad, Vidin i Kosanin grad.

Ukoliko dolazite u cerski kraj, preporuka za obilazak je spomen kosturnica u selu Tekeriš, podignuta posle čuvene Cerske bitne u čast poginulih srpskih vojnika, ali nezaobilazni su i manastiri Petkovica, Čokešina, Krivaja i Radovašnica.

(Kurir.rs/Blic Biznis)

Bonus video:

08:58

Ovo je banja iz koje je kralj Petar I Karađorđević otišao u Prvi svetski rat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja