KAKO U NEMAČKOJ KUPITI STAN BEZ UČEŠĆA: Za kredit od 180.000 € potrebna je OVOLIKA PLATA - Evo od čega zavisi finansiranje banke!
Foto: TikTok/mybankgermany

kakve su vam šanse

KAKO U NEMAČKOJ KUPITI STAN BEZ UČEŠĆA: Za kredit od 180.000 € potrebna je OVOLIKA PLATA - Evo od čega zavisi finansiranje banke!

Nekretnine -

Kada se neko odluči da preko grane pronađe posao, vremenom ukoliko se dobro snađe pokušava da stvori sebi i dom, a pošto dosta ljudi sa ovih prostora i dalje najviše hrli u Nemačku, evo kakve su šanse za kupovinu stana u ovoj zemlji.

Na jednom snimku na Tiktoku hrvatska službenica Dojče banke objašnjava koliku bi zaradu morao imati samac kako bi bio u prilici da u Nemačkoj kupi neku nekretninu.

Moja Banka u Njemačkoj, Nemačka
foto: TikTok/mybankgermany

Ona objašnjava proceduru na primeru, kada se banci povodom ovog pitanja obratio jedan hrvatski radnik koji živi u Nemačkoj i koji je želeo da se tamo i skući, ali želi da proveri da li za tako nešto postoje uslovi.

Kako službenica pojašnjava, Dojče banka sarađuje sa drugim bankama te se preko njihovog servisa i unošenja podataka radnika može proveriti postoji li neko zainteresovan ko bi ovom klijentu ponudio kredit za nekretninu.

Moja Banka u Njemačkoj, Nemačka
foto: TikTok/mybankgermany

Konkretno, on je zaposlen u nemačkom gradu Ulmu, 1995. je godište, prima 12 mesečnih plata u visini od po 2.300 evra, ima hrvatsko državljanstvo i nalazi se u stalnom radnom odnosu.

Nemačka, sneg
foto: Shutterstock

Pored primarnog, klijent ima i drugi posao na kome mesečno zarađuje 500 evra, ali pritom otplaćuje i ratu za automobil od 275 evra na mesečnom nivou (14.000 evra je preostala cifra za otplatu vozila).

On bi želeo da podigne kredit u visini od 165.000 evra, s tim da bi na tu sumu moralo da se doda plaćanje maklera (osobe koje za račun nekog drugog posreduju pri ugovorima o kupovini ili prodaji robe) od 3,57 procenata (može i niže), iznos PDV-a od 5 procenata i notar tj. uknjiženje nekretnine od 2 procenta, što bi na kraju sumu kredita popelo na 182.442 evra.

Ipak, ovaj radnik nema svoj kapital koji bi mu poslužio kao učešće u kreditu, te je u tom slučaju teže pronaći banku koja je zainteresovana da kredit i finansira, što je i sada bio slučaj, ali je ovaj mladić imao sreće da pronađe banku u kojoj se može zaudužiti i pritom mesečno plaćati kamatnu stopu od 4,01 procenat.

@mybankgermany 🇭🇷Može li samac BEZ kapitala financirati nekretninu u Njemačkoj? U videu vam na informativnom primjeru, objašnjavamo sa kolikom placom može samac u Njemačkoj financirati nekretninu. Važno je da imate u vidu, da mi imamo opciju, da pregledamo za vas, uslove kredita svih banaka u Nemačkoj, i na osnovu vaših parametara (godine, plata, zaposlenje) odmah izračunamo koji bi vam banka i pod kojim uslovima dala kredit. Javite se na telefon +49 89 12111602, da odmah proverimo da li možete dobiti Finanzirung za nekretninu u Njemačkoj. 🇩🇪Kann ein Alleinstehender/Single ohne Eigenkapital eine Baufinanzierung aufnehmen? In diesem Video erklären wir anhand eines Beispiels mit welchem Gehalt ein Single eine Baufinanzierung bekommt. Wichtig zu wissen ist, das wir die Möglichkeit haben, die Angebote aller Banken in Deutschland zu sehen und aufgrund Ihrer Parameter (Alter, Gehalt, Beruf) sofort berechnen können, welches Angebot von welcher Bank das passende für Sie ist. #dijasporatiktok #hrvatiunjemackoj #bosanciunjemackoj #srbiunemackoj #finanzierung ♬ original sound - Moja Banka u Njemačkoj

Kao vrlo važna stavka na kraju je objašnjeno kako bi otplata kredita izgledala: sabrana su njegova primanja koja iznose 2.800 evra, od čega se odbijaju pomenuta rata za automobil, zatim za kredit koja bi iznosila 857 evra, a u celu sumu su uračunati troškovi života, koji u njegovom primeru iznose 1.540 evra, te se na kraju dolazi do 128 evra viška, što je po mišljenju ove banke dobra suma zbog koje ona želi da ovaj kredit i finansira.

Ovo je jedan od mnogih primera kako se i na koji način može doći do kreditnog zaduženja u Nemačkoj. Rata kredita je za uslove u Srbiji prilično visoka, ali gledajući životni standard nije za očekivati da ta cifra u Nemačkoj bude nešto niža, a da li se nekome isplati da u inostranstvu ovako dođe do svoje nekretnine procenite sami.

(Kurir.rs/TikTok/R.V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track