"STANJE JE ZAISTA DA SE UPLAŠIŠ" Agent za nekretnine za Kurir o tome DA LI ĆE KVADRAT U SRBIJI POJEFTINITI: Ne može na ovu stranu
Foto: Shutterstock

STANJE CENA NEKRETNINA U SRBIJI

"STANJE JE ZAISTA DA SE UPLAŠIŠ" Agent za nekretnine za Kurir o tome DA LI ĆE KVADRAT U SRBIJI POJEFTINITI: Ne može na ovu stranu

Nekretnine -

Uroš Jovanović, agent za nekretnine gostovao je u jutarnjem programu "Redakcija" u razgovoru o previsokim cenama i informaciji da je poslednjih meseci kupljeno čak 30% manje stanova nego ranije.

Građani koji zbog toga očekuju da kvadrat konačno pojeftini takvu vest još nisu čuli.

Uroš Jovanović
foto: Kurir tv

Razgovarajući sa agentom nekretnina Urošem Jovanovićem, otkrivamo ključne faktore koji oblikuju tržište nekretnina u Srbiji. Jovanović je istakao da je tržište nekretnina poput jednačine sa više nepoznatih, gde su pad tražnje i ponude zajedno uticali na održavanje cena na relativno istom nivou, uprkos smanjenju tražnje za oko 30%.

- Ovo što ste naveli kao tražnju jeste dole 30%, kada kažemo tražnju, pričamo konkretno o broju transakcija - istakao je Jovanović, dodajući:

- Ponuda je takođe opala, što je jedan od ključnih razloga što cene nisu znatno pale.

Govoreći o projekcijama za naredne kvartale, Jovanović je rekao:

- Najrealnije je očekivati da u martu ili aprilu mesecu vidimo epilog u kontekstu da li će cene da se pomere nešto naniže. Međutim, ne očekujemo ništa dramatično da se dogodi.

Jovanović je naglasio da se, iako je tražnja u padu, većina transakcija i dalje odvija po cenama koje su bile na vrhuncu krajem 2022. godine.

- Ono što ne može ići po toj ceni je da ide eventualno za 5 do 10 posto nižu cenu - rekao je.

Kao ilustraciju trenutnog stanja na terenu, Jovanović je izneo primer oglasa za stanove u Beogradu.

- Ako otvorite oglas u ovom trenutku, vi ćete naći i da imate stanove koje se tu oglašavaju po ceni od 5.000 ili 6.000 evra. I oni se po toj ceni neće prodati, ali prave konfuziju, znači kada se kupac pojavi, pogled na cene, zaista je onako, što kažu, da se uplaši.

11:54

STANJE NEKRETNINA U SRBIJI: Uroš Jovanović

Njegovo zapažanje o smanjenoj ponudi je takođe istaknuto:

- Situacija u Novom Sadu, koji je 5 do 6 puta manji od Beograda, je takva da faktički ima veću ponudu stanova od Beograda.

Zaključujući, Jovanović je naglasio da je tržište nekretnina zaista kompleksno i podložno promenama, ali da trenutno ne vidi dramatične promene u narednim mesecima.

- Ovo je čist tržišni mehanizam, gde su ponuda i tražnja trenutno na tom nivou, pa cene ne mogu ići mnogo dole - dodao je.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:46

PALA PRODAJA STANOVA, A CENE I DALJE SKAČU U NEBESA! Agent za nekretnine otkrila: Prodaja se zatvara tek kad JEDNA STRANA POPUSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track