EVO U ČEMU SE NAJVIŠE ISPLATI ULAGATI NOVAC U 2024: Prikazani rezultati ispitivanja i saveti investitora, većini je OVO važno
Foto: Profimedia

akcije, zlato ili nekretnine?

EVO U ČEMU SE NAJVIŠE ISPLATI ULAGATI NOVAC U 2024: Prikazani rezultati ispitivanja i saveti investitora, većini je OVO važno

InfoBiz -

Sve povoljnije kamate i rast berze ove godine podstakle su nemačke građane na štednju i ulaganja u deonice i investicione fondove.

Istraživanje je obavila agencija Kantar za nacionalno udruženje banaka BdB, čime je utvrđena prethodna informacija.

Od 1.000 ispitanika, čak 73 odsto je reklo da je u jedno ili drugo ove godine uložilo novac, napram 53 odsto prošle godine, a 58 je kontatovalo zadovoljstvo performansama investicije. Samo godinu dana pre, taj udeo bio je 30 odsto.

- Uprkos dobroj godini na berzama, relativno malo ljudi ulaže u akcije i fondove - kaže generalni direktor BdB Hajner Herkenhof.

evro, evri, novi evri
foto: Reuters

Naročito je bila popularna štednja po viđenju, bez obzira na slabiji povrat.

U godini koja je pred nama, takvu vrstu štednje planira 37 odsto ispitanika, dok u akcije i investicione fondove namerava da ulaže njih 29, odnosno 27 odsto.

Međutim, očekivanja za 2024. godinu obeshrabruju ulaganje u nekretnine, zlato ili u štednju pod fiksnom kamatom. Izabrani ispitanici mogli su da zaokruže više odgovora.

štednja, Ušteda
foto: Profimedia

- Većina od 70 odsto je navela da im je sigurnost ulaganja važan faktor pri odluci o novcu. To ostaje prioritet većini investitora. Trećina građana sada može da zamisli ulaganje uz veći rizik za veću zaradu - zaključuje Herkenhof.

kurir.s/blic.rs/DPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track