OVO ĆE PRESUDITI PADU CENE STANOVA U SRBIJI! Stručnjaci saglasni: Silazni trend neizbežan
Foto: Shutterstock, Ilustracija

OVO ĆE PRESUDITI PADU CENE STANOVA U SRBIJI! Stručnjaci saglasni: Silazni trend neizbežan

Nekretnine -

Cena kvadrata u narednom periodu mogle bi konačno krenuti silaznom putanjom, a prvi pokazatelj za to je pad prometa na tržištu nekretnina koji je već neko vreme očigledan.

Ukoliko se ovaj trend nastavi u narednom periodu, struka ističe da je pojeftinjenje neminovno ali ukazuje i na druge faktore koji bi mogli biti ključni za dalja dešavanja na tržištu nekretnina.

Broj ugovora o prometu nekretnina u Srbiji, pao je još jedan kvartal za redom, a kada u poređenju sa prošlom godinom manje ih je za 15,9 odsto. Činjenica je da je tržište nekretnina nakon nekoliko godina u stagnaciji i sve je manje onih koji se odlučuju na kupovinu nekretnine.

Veljko M. Mijušković, sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da ukoliko se nastavi stagnacija na tržištu nekretnina, definitivno možemo očekivati da će doći do pada cene kvadrata. Ono što je neizvesno je koliki će taj pad biti.

- Očekujem da pad cene neće biti drastičan u početku, maksimalno do 10, 15 odsto. Treba imati u vidu da je potrebno određeno vreme da bi se disbalans u ponudi i tražnji odrazio na cene. Najmanje 3-4 meseca je potrebno da bi se promena efektuirala - kaže Mijušković.

Cenu kvadrata određuje nekoliko faktora

Iako je pad prometa jedan od ključnih faktora koji mogu ukazati na scenario koji sledi na tržištu nekretnina, sagovornik ukazuje i na druge različite faktore od kojih obično zavisi kretanje cena kvadrata.

- Osnovni ekonomski principi ponude i tražnje igraju ključnu ulogu. Ako je tražnja manja od ponude, cene mogu pasti. Važnu ulogu takođe ima i ekonomska situacija. Opšta ekonomska situacija u zemlji ili regionu može uticati na kupovnu moć i spremnost ljudi da ulažu u nekretnine. Recesija ili ekonomska nestabilnost mogu dovesti do pada cene, ali i visoke kamatne stope, odnosno pristupačnost kredita za kupovinu nekretnine - objašnjava sagovornik.

U daljem formiranju cena na tržištu nekretnina sagovornik navodi i važnu ulogu investitorskog interesovanja, promene regulative, stanja infrastrukture ali i promene u demografskim karakteristikama, kojih smo bili svesni dolaskom velikog broja Rusa na naše prostore.

- Sve ove faktore treba uzeti u obzir prilikom analize promena cena na tržištu nekretnina - zaključuje dr Mijušković.

Stan, Ključ
foto: Shutterstock

Pad prometa očigledan, cene i dalje stoje

Izveštaj portala koji se bavi nekretninama za oktobar, pokazuje da su cene kvadrata u svim većim gradovima u Srbiji skoro nepromenljive u odnosu na novembar mesec ove godine. Neke opštine zabeležile su i pad ali u minimalnom skoro neprimetnom procentu. Cene kvadrata i dalje su najviše u Beogradu dok ih sustižu cene stanova u Novom Sadu.

Prema tom izveštaju od svih većih beogradskih opština pad cena zabeležen je jedino na opštini Palilula, i to blizu 4 odsto, dok je na Vračaru, inače najtraženijoj lokaciji u Beogradu, kvadrat pao za manje od pola procenta.

U Novom sadu je samo jedna opština, Podbara, zabeležila pad cena za 0,44 odsto, dok je u Nišu kvadrat pao za 0,27 odsto na opštini Pantelej i Palilula. Gradska lokacija Pančevo je u istom periodu zabeležila pad kvadrata od 2,43 odsto.

Poslednji izveštaj RGZ pokazuje da pored stabilizacije i smirivanja aktivnosti na tržištu nepokretnosti, u trećem kvartalu dolazi do još umerenijeg rasta cena stanova na nivou cele Srbije, a sudeći prema mišljenju struke, to je trend koji će se nastaviti u narednoj godini.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

02:17

ZA SAMCE SAMO JEDNOSOBNI STANOVI! Stručnjak za nekretnine analizira nova pravila u Nemačkoj i da li i SRBIJU ČEKA SLIČAN ZAKON!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track