DVE KUĆE I 8 ARI PLACA ZA 35.000 € Mladi odlaze iz Beograda i ovde traže krov nad glavom: Bežimo od gužve i visokih cena kvadrata
Foto: Shutterstock, Ilustracija

novi trend na tržištu nekretnina

DVE KUĆE I 8 ARI PLACA ZA 35.000 € Mladi odlaze iz Beograda i ovde traže krov nad glavom: Bežimo od gužve i visokih cena kvadrata

Nekretnine -

U Golubincima, na oko 50 kilometara od Beograda, imanje sa dve kuće (površine od 50 i 100 kvadrata), pomoćni objekti u dvorištu i bašta, sve na 8 ari placa prodaje se za samo 35.000 evra. Poređenja radi, stan od oko 50 kvadrata u Beogradu trenutno se ceni oko 100.000 evra u najboljem slučaju.

Upravo ova razlika u cenama nekretnina, i činjenica da se iz obližnjih mesta sve brže stiže u Beograd, pokrenula je novi trend na tržištu nekretnina u Srbiji. U potrazi za stambenim prostorom koji bi nazvali dom, mladi sve manje gledaju ponude u Beogradu, već traže da se skuće u nekim od sela u okolini prestonice. Kako kažu na prvom mestu tamo traže nekretninu zbog cena, a onda i zbog izgrađene infrastrukture koja dolazak do Beograda smanjuje na oko pola sata.

"Bežimo od gužve i visokih cena kvadrata"

Jedan mladi bračni par, koji trenutno živi i radi u Beogradu, već nekoliko meseci traži kuću sa dvorištem u sremačkim selima nedaleko od Beograda, i kako objašnjavaju na ovo su se odlučili kad su stavili na papir svoja primanja, koliko je "realno" da mogu da uštede i odvoje na stambeni kredit i podrobno pregledali ponudu u Beogradu.

- Ja i muž imamo dobro plaćene poslove. On radi kao mašinski inženjer, a ja radim u jednoj stranoj IT kompaniji kao vođa jednog tima. Nije mi prijatno da pominjem tačne iznose, ali hajde da kažem da zajedno zaradimo 4,5 prosečnih plata svakog meseca. Dakle, i te kako imamo primanja koja mogu da podrže stambeni kredit. Trenutno plaćamo kiriju za stan u širem centru grada koji nas sa računima izađe oko 600 evra. Malo više od toga smo spremni da odvojimo i na ratu kredita, ali kada pogledamo ponudu u Beogradu, i neki realan rok otplate, ispada da sa ovim primanjima, a da ne radim samo za ratu kredita, možemo da kupimo stan na periferiji grada, ili neki mali stančić ili garsonjeru bliže centru ili u centru, objašnjava sagovornica K.A. (32) iz Beograda.

kuća, prodaja kuća, nekretnine, vikendica, kuća na prodaju, oglas, kuća u Srbiji, seosko domaćinstvo, kuća na selu
foto: Shutterstock, Ilustracija

Oni su onda, kako priča, došli na ideju, kako im nije stran život na selu počeli da gledaju kuće u selima u okolini Beograda, pretežno ona koja imaju jednostavan pristup autoputu ili vozu.

- I ja i muž radimo na Novom Beogradu, tako da smo krenuli da gledamo nekretnine koje se nalaze u selima koja su blizu nekog od autoputeva, ili da imaju stanicu voza. Po Sremu sela: Deč, Subotište, Donji Tovarnik, Prhovo, Sremski Mihajlevci, Popinci, Golubinci, Karlovčić... Najviše zato što želimo da se sklonimo od gradskih gužvi, da nam deca odrastaju u mirnoj sredini, a ova navedena sela su na pola sata, 45 minuta od Beograda maksimum, priča ona.

- Kada smo gledali iz radoznalosti početkom ove godine ponuda je bila sjajna. Bukvalno smo imali priliku, koju doduše nismo iskoristili jer se nismo sa sigurnošću odlučili na ovaj potez, da za 15.000 evra u Karlovčiću kupimo kuću od 90 kvadrata sa 5 ari placa na kom ima i bašta, kaže sagovornica.

Ipak dok su se smislili, kaže ona, pokupovane su sve fine kuće po malim cenama i sada se nekretnine kreću u rangu od 35.000 do 50.000 što je i dalje daleko jeftinije od stanova u Beogradu.

- Pazi, mi već imamo za učešće za stan u Beogradu, i sada ako taj novac prebacimo na kupovinu kuće, uzmemo stambeni kredit za razliku. Čak i u slučaju da idemo na skuplju varijantu kuća od 50.000 evra, koje su ili novoizgrađene ili kao nove, rata će nam biti u najgorem slučaju 189 evra. Stvarno gledamo da osnujemo porodicu u nekoj mirnijoj sredini, da mi ne treba pola sata da izađem sa Gazele itd. zaključuje ona.

kuća, oglas, nekretnine, prodaja kuća, srpska kuća, etno kuća, kuća u Srbiji, kuća u Vojvodini
foto: Shutterstock, Ilustracija

Ponuda jeftinih kuća u selima u Sremu raznovrsna

Prema aktuelnoj ponudi oglasa u Srbiji, tako na primer u Donjem Tovarniku trenutno se prodaje kuća veličine 65 kvadrata, za koju sadašnji vlasnici kažu da je neophodno renoviranje jer je starija, ali je zato plac veličine 62 ara, sa voćnjakom i kućnom baštom. Kuća i plac poseduju kanalizaciju, vodovod, gas i struju. Cena: 23.000 evra.

U Golubincima jedno seosko gazdinsotvo na placu površine 2.262 kvadrata (22 ara), kuća od 120 kvadrata, sa svom pratećom infrastrukturom, velika garaža, pomoćni objekti i mala bašta, prodaju se po ceni od 31.000 evra.

U Prhovu, kuća površine 124 kvadrata, sa šupom i garažom na placu od 23 ara prodaje se po ceni od 35.000 evra. Doduše sadašnji vlasnici ističu da je potrebno renovirati izolaciju kuće, ali isto tako i da ima svu prateću infrastrukturu i priključke.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track