STANARI KULE WEST 65 SUOČENI SA NOVIM UŽASOM: Kvadrat plaćali 5.000 evra, obećavali im LUKSUZ, a sad se bore za vodu i grejanje
Foto: Shutterstock

prevara

STANARI KULE WEST 65 SUOČENI SA NOVIM UŽASOM: Kvadrat plaćali 5.000 evra, obećavali im LUKSUZ, a sad se bore za vodu i grejanje

Nekretnine -

Do nedavno su se kupci stanova u ovoj prestižnoj zgradi borili za pogodnosti i luksuz koje im je investitor obećao, a nisu dobili, a sada se još bore za osnovna prava - da imaju toplu vodu, grejanje i leti hlađenje.

Mesec i nešto pre isteka roka sa Srbija Gasom o isporuci gasa za rad sistema grejanja i isporuke tople vode u zgradi West65 Tower, Form Focus obaveštava stambenu zajednicu i stanare da neće produžiti ugovor i da se sami snađu kako će rešiti problem. Takođe ih obaveštavaju da mesec dana kasnije ističe i ugovor sa Elektrodistribucijom Srbije o snabdevanju električnom energijom za potrebe klimatizacije.

NA LUKSUZ MOGU DA ZABORAVE

Većina drugih problema stanara ove jedne od najviših zgrada u ovom delu regiona, nisu rešeni. Godinu i nešto dana od završetka zgrade kupci još nisu dobili bazene, spa, teretanu i druge zabavne sadržaje koji su im obećani pri kupovini i nisu sigurni kada će ih dobiti i da li će uopšte moći da ih koriste. Takođe, izostao je i park na krovu tržnog centra pored West65 Kule, a koji je na maketama bio predviđen kao preko neophodna zelena površina ovom bloku koja je obećana stanarima.

U odluci da stanare ostave bez snabdevanja toplotnom i rashladnom energijom što im je ugovorna obaveza navode visoka dugovanja stanara prema firmi koja im pruže ove usluge i njihove optužbe da im naplaćuju neopravdano visoke račune.

west 65, Vest 65, naselje Vest 65
foto: Youtube Printscreen

- Naknadno, investitorova firma održavanja Form Focus pokušava da ucenjuje stanare da uplate depozit od pet miliona dinara kako bi produžili ugovor sa Srbija Gasom još na tri meseca i kako bi im omogućili neometanu isporuku tople vode i grejanja u nastupajućim zimskim mesecima - kaže jedan od stanara za Kurir.

Takvu nepristojnu ponudu uglavnom su svi odbili za sada, i u pravnom vakumu krenuli da traže druga rešenja.

kurir
foto: Kurir

- Kako je Srbija Gas odbila da sa stambenom zajednicom direktno potpiše ugovor o snabdevanju gasom zbog nemogućnosti da ista pruži bankarske garancije, ali i zato što nije licencirana za te usluge, stanari kule West65 su pomoć čak potražili i od nadležnog Ministarstva energetike koje se ovih dana uključilo da pomogne u ovom slučaju -objašnjava naš sagovornik.

STAKLENU FASADU NIKO NE PERE

Higijena i održavanje zgrade nisu na zavidnom nivou, a liftovi su posebna priča. Staklena fasada koja je trebalo da bude ponos ove zgrade i novo, lepše lice Novog Beograda nije oprana nijednom u skoro dve godine, iako je firma Form Focus ugovorno obavezna da fasadu pere dva puta godišnje. Stanarima i dalje stižu previsoki računi za hlađenje i grejanje do par stotina evra mesečno i to nisu uspeli da reše sa investitorom u mnogobrojnim pokušajima, a sada postoji mogućnost da ostanu i bez toga.

Ugovor o snabdevanju gasom kule West65 koji je neophodan kako bi se stanovi snabdevali grejanjem i toplom vodom istekao je pre nekoliko dana, tačnije 30.septembra i stanari još uvek ne znaju status usluga koje plaćaju.

kurir
foto: Kurir

- Dug u ovom dopisu, na koji se pozivaju, nije tačan. Kasnije su dali novu informaciju sa iznosom od 1,4 miliona dinara, što je za ovoliku zgradu neznatno. Za sada nijedna od pomenutih usluga im nije prekinuta što se može desiti u bilo kom trenutku kada Srbija Gas odluči da prekine isporuku gasa, jer investitor i održavanje ne žele da produže ugovor - priča naš sagovornik.

Kako kažu stanari ove zgrade do sada su se borili da dobiju ono što im je obećano, a sada se bore za osnovne životne uslove u atmosferi gde je investitor zakon i potpuno sami bez velike pomoći i podrške institucija.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track