STANOVE U KULI WEST 65 PLAĆALI KAO ZLATO, A NI U GARAŽU NE MOGU: Za kvadrat od 5.000€ obećali bazen, spa i teretanu, a dobili OVO!
Foto: Shutterstock

skupa prevara

STANOVE U KULI WEST 65 PLAĆALI KAO ZLATO, A NI U GARAŽU NE MOGU: Za kvadrat od 5.000€ obećali bazen, spa i teretanu, a dobili OVO!

Nekretnine -

U luksuznoj Kuli West 65, o kojoj smo pisali u više navrata, problemima nema kraja. Da podsetimo, kupci koji su ovde kvadrat plaćali i do 5.000 evra kako bi živeli u prvoj Kuli u Beogradu, suočavaju se od useljenja prošle godine sa mnogo neočekivanih problema.

Pucanje prozora, poplave, podizanje parketa, pucanje cevi su bili samo prvi talas.Kada su plaćali jako skup kvadrat pre nekoliko godina, investitor Agro Development im je obećao lep pogled, ali tada nisu znali da povezano pravno lice, sestrinska firma održavanja investitora Form Focus neće uopšte redovno čistiti fasadu ovog nebodera što je njihova ugovorna obaveza.

Umesto dva puta godišnje što stanari ove zgrade i plaćaju, od useljenja West 65 kula nije oprana nijednom! Tako da vlasnici stanova u ovoj zgradi i pored "najlepšeg pogleda u gradu" ne mogu u njemu i da uživaju, jer su im prozori gotovo crni od toliko kiša, ali i od izmeta ptica i insekata.

KVADRAT IŠAO I DO 7.000 EVRA

Po završetku West65 Towera i tržišne cene stanova su skočile. Iako je početna cena prilikom kupovine od investitora išla do 5.000 evra po kvadratnom metru, ona sada daleko prelazi taj iznos ako kupujete od privatnih vlasnika. U zavisnosti od spratnosti, cena u ovoj zgradi sa 40 spratova kreće se od 5.000 pa sve do 7.000, a sudeći po broju oglasa, ponuda je velika.

Higijena ove premijum zgrade na Novom Beogradu, međutim, nije jedini novi problem onih koji su se već uselili u nju. Stanari West 65 kule, već pola godine ne mogu kolima da izađu iz podzemne garaže zgrade kroz izlaz Kule. Kako su se vrata pokvarila oko novogodišnjih praznika, nastalo je prebacivanje odgovornosti između firme održavanja - investitora i stambene zajednice zgrade i vrata su još uvek pokvarena.

- Dakle, živite u luksuznoj kuli, ili nečemu što je to trebalo da bude, a ne možete da izađete na najbližem izlazu iz vaše zgrade kolima već šest meseci - kažu nezadovoljni stanari koji su nam se obratili.

west65
foto: west65

Deo stanara u zgradi se oseća i prevarenim od strane i investitora i tvrde da nisu dobili ono što im je obećano kada su im prodati preskupi kvadrati. Među njima ima i poznatih javnih ličnosti koji su se priključili ovoj borbi kupaca, ali nisu za sada spremni javno da se eksponiraju. Zbog mnogih nedostataka, vlasnici stanova su se okupili i angažovali zajedničku advokatsku kancelariju koja bi trebalo da im pomogne da se izbore sa zahtevima prema investitoru Agro Development i firmi održavanja Form Focus.

Kako saznajemo, investitor nije hteo da primi i razgovara sa predstavnicima Stambene zajednice već isključivo preko advokata što se i deslio u par navrata. Stanari su svesni da će potencijalni sudski proces protiv invesitora biti dugotrajan, ali ne oklevaju da pravdu potraže i na sudu ako investitor i dalje ne bude imao sluha za njih. I to nisu jedini problemi.

- Ovih dana na 40 stepeni, hodnici zgrade su toliko vrući, a nemaju klimatizaciju.Neprijatno smo iznenađeni da ovako luksuzna zgrada koja se i zbog staklene fasade toliko zagreva nema i klimatizaciju po hodnicima. Sa druge strane, na ovim temperaturama imamo problem da rashladimo stanove koji su skroz u staklu od poda do plafona, a sa neefikasnim i skupim rashladnim sistemom - pričaju stanari.

west65
foto: west65

Nijedan problem na koji su ukazivali, nažalost, nisu rešeni. Godinu i nešto dana od završetka zgrade kupci još nisu dobili bazene, spa, teretanu i druge zabavne sadržaje koji su im obećani pri kupovini i nisu sigurni kada će ih dobiti i da li će uopšte moći da ih koriste.

- Izostao je i park na krovu tržnog centra pored West65 Kule, a koji je na maketama bio predviđen kao preko neophodna zelena površina ovom bloku koja nam je obećana. I dalje nam stižu previsoki računi za hlađenje i grejanje do par stotina evra mesečno i to nismo uspeli da rešimo sa investitorom u mnogobrojnim pokušajima - žale se stanari.

1 / 4 Foto: west65

Stepenište zgrade, prema rečima stanara, takođe nije završeno i izgleda kao na nekom gradilištu. Na zahtev stambene zajednice da bude završeno jer nije bezbedno, investitor je to odbio tvrdeći da ono tako nezavršeno ima sve potrebne dozvole.

Prema našim saznanjima, u krugovima stanara priča se da su i mnogi stanari i privatno angažovali svoje advokate zbog rešavanja brojnih spornih stvari u odnosu sa investitorom.

Odgovor kompanije

"Šuplje" kao kula West 65

Kurir je kompaniji investitoru u vezi sa žalbama stanara poslao pitanja u jutarnjim satima, a tek večeras smo dobili odgovor koji nema nikave veze sa pitanjima. Zapravo su "kvalitetni" kao i zgrada koju su sazidali - puni propusta i šupljina, u stilu Kule West 65. Iako pitanja nemaju nikakvu vezu sa jučerašnjim nevremenom u Beogradu, to je bio fokus odgovora kompanije.

Odgovor prenosimo u celosti:

"Dragi, Kuriru, Posle najveće oluje u istoriji Beograda, West 65 je u celosti ostao netaknut. Svaki stan, svaki prozor, fasada i svako drvo je ostalo celo i neoštećeno. Srećom, nije bilo potrebe za popravkama. E sada, zašto ste se obratili Westu 65 pitanjima u vezi posledica oluje i potpunim neistinama i tvrdnjama, kojima ste napunili vaša pitanja Vi znate. Koji su Vaši interesi za širenje neistina, opanjkavanje Vi najbolje znate. Nije vam prvi put. Istinu znamo i mi i vi. Demantijima kod vas se nećemo baviti", navodi se u saopštenju investitora.

Ovo su pitanja Kurira bez odgovora

1. Da li je tačno da su stanarima West65 ispucali prozori, da imaju poplave, podizanje parketa, da pucaju cevi, a da niko ne reaguje?

2. Zašto sestrinska firma održavanja investitora Form Focus neće da čisti fasadu ovog nebodera što je njihova ugovorna obaveza?

3. Zašto stanari West 65 kule već pola godine ne mogu kolima da izađu iz podzemne garaže zgrade kroz izlaz Kule ?

4. Da li ste razgovarali sa predstavnicima stambene zajednice o njihovim problemima?

5. Zbog čega nije završeno stepenište zgrade i, kako tvrde stanari, izgleda kao da ste i dalje na gradilištu?

6. Zbog čega je izostao park na krovu tržnog centra pored West65 Kule, a koji je na maketama bio predviđen kao preko neophodna zelena površina ovom bloku koja je obećana stanarima?

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track