NAŠLI SMO STAN U BEOGRADU ZA 20.000 EVRA, ALI I OVAJ OD 4 MILIONA! Luksuz sa 5 kupatila i 7 terasa, ima i specijalnu sobu! (FOTO)
Foto: Profimedia

IZBOR Nekretnina

NAŠLI SMO STAN U BEOGRADU ZA 20.000 EVRA, ALI I OVAJ OD 4 MILIONA! Luksuz sa 5 kupatila i 7 terasa, ima i specijalnu sobu! (FOTO)

Nekretnine -

Iako je kvadrat u Beogradu na najskupljim lokacijama prešao iznos od 10.000 evra, stan u Beogradu još uvek se može kupiti i za budžet od oko 20.000 evra ukupno, dok cena najskupljeg stana, koji se nalazi u Knez Mihaiovoj ulici, iznosi čak četiri miliona evra, kaže za Kurir Katarina Kuzmanović, Head of real estate na portalu Sasomange.rs!

Kuzmanovićeva navodi da se trenutno u ponudi portala Sasomange nalazi preko 40.000 oglasa za prodaju stanova, od čega je oko 13.000 oglasa samo za Beograd.

- U ponudi se mogu naći stanovi u starogradnji, kao i novogradnji, na svim lokacijama u Beogradu, kako na periferiji tako i u centralnim gradskim opštinama. Na portalu se može naći gotovo kompletna ponuda stanova agencija, ali i vlasnika koji prodaju svoje nekretnine. U poslednjih nekoliko godina jako je teško kupiti stan u Beogradu, cene su porasle u nekim slučajevima višestruko, ponuda kvalitetnih stanova je jako mala, a kada se i pojavi novi stan, on se proda u roku od nekoliko dana - ističe Kuzmanovićeva.

Katarina Kuzmanović
Katarina Kuzmanovićfoto: Kurir

Ona naglašava da je potražnja ogromna, te da onaj ko kupuje stan mora da bude spreman na to da će potražnja za pravom nekretninom verovatno trajati duže.

- Ako imate ograničen budžet, moraćete da korigujete vaše želje i da smanjite zahteve, a od početne ideje oko lokacije, spratnosti, kvadrature i stanja stana verovatno na kraju nećete moći da dobijete sve željeno jer je jednostavno ponuda ograničena i gotovo je nemoguće ispuniti sve uslove, čak i ako imate veći budžet - objasnila je Kuzmanovićeva.

Dodaje da se stan u Beogradu još uvek može kupiti i za budžet od oko 20.000 evra ukupno, što je cena i za dva kvadrata u Beogradu na vodi.

- Za ovu sumu kupac dobija nekretninu na periferiji, često se ovakav stan može nalaziti u okviru kuće, što na našem tržištu nije posebno popularno, često su to suterenski stanovi male kvadrature i za renoviranje, ali ako zaista nemate puno novca i ne želite više da bacate novac za podstanarski stan, moguće je kupiti sopstvenu nekretninu za nekoliko desetina hiljada evra. Trenutno najjeftiniji stan u ponudi portala Sasomange nalazi se na periferiji grada, u Padinskoj skeli, i košta 19.500 evra. Za sumu od oko 20.000 evra možete još kupiti i nekretnine u Vrčinu, Barajevu, na Zrenjaninskom putu, u Zemun polju i Borči. To su sve manji stanovi, neki su nastali adaptiranjem garaže ili poslovnog prostora, a neki su čak i kompletno sređeni i odmah useljivi - kaže sagovornica Kurira.

stan
foto: Sasomange.rs

Ističe da se za nešto veći iznos od oko 30.000 evra može kupiti garsonjera u Mirijevu, na Ceraku, Dušanovcu, Miljakovcu ili Ledinama.

- Najskuplji stan u ponudi portala Sasomange je salonac u Knez Mihailovoj i njegova cena iznosi čak četiri miliona evra. Stan ima neverovatnih 465 kvadrata, čak pet kupatila i sedam terasa, sobu za poslugu i izgleda kao da se nalazi negde u centru Pariza. Drugi najskuplji stan se nalazi u Beogradu na vodi sa cenom od 2,2 miliona, a takve nekretnine se uglavnom nalaze u prvom redu do reke, u najluksuznijim zgradama i zaista zadovoljavaju sve zahteve kupaca - navodi ona.

Kaže da se između najjeftinijih i najskupljih nekretnina nalazi ono što je i suština ponude u oglasima, odnosno nekretnine za prosečnu porodicu, u rasponu cena od oko 60.000 pa do 150.000 evra.

- U tom rasponu se nalaze i najtraženije nekretnine, a to su uglavnom stanovi s jednom ili jednom i po spavaćom sobom, u staroj gradnji, i takvih stanova ima na svim lokacijama - navodi Kuzmanovićeva.

Potražnja velika

Nema razloga da cene padaju

Kuzmanovićeva naglašava da su trenutno najtraženiji manji i srednji stanovi, kao i da se podjednako traži i stara i nova gradnja:

- Kvadratura koja je najpopularnija je 30 do 40 kvadrata i 50 do 60 kvadrata, što je u rasponu od nekih jednosobnih do manjih dvoiposobnih ili trosobnih stanova. Najčešći iznos oko kojeg se kreću kupovine je od 90.000 do 130.000 evra, a tražene su mahom sve lokacije. Specifično je i to što su određeni kupci, poneseni nekim informacijama iz medija, prilikom pregovaranja s vlasnicima nekretnina nudili znatno manju sumu, nadajući se da će vlasnici smanjiti traženi iznos. Međutim, do toga nije došlo, ako i ima korekcija cena, one su kao i do sada minimalne, jer potražnja nije znatnije pala i nema razloga i da cene padaju.

stan
foto: Sasomange.rs

Ona navodi da je poslednjih meseci na tržištu nekretnina počelo da dolazi do nivelisanja cena i "usporavanja" tržišta, te da nemamo više drastične skokove cena u kratkim periodima.

- Sada ulazimo u jedan stabilan period, u kojem će potražnja i dalje biti velika, naročito kada je novogradnja u pitanju, ali uz formirane cene i nevelika odstupanja od toga. Ono što su najnovije informacije s tržišta jeste da je broj kreditnih kupaca u padu, ali to je i očekivano zbog velikih kamatnih stopa na stambene kredite i rasta euribora. Keš kupci su dominantni i zbog toga najviše dolazi do stabilizacije cena jer oni imaju ograničen budžet i ne mogu da "licitiraju" cenu s prodavcima kao što mogu kreditni kupci, kojima nekoliko hiljada evra ne znači mnogo prilikom podizanja kredita - kaže Kuzmanovićeva.

Činjenice / Najjeftiniji stanovi

Padinska skela, 33 m2, 19.500 evra

Umčari, Grocka, 71 m2, 20.000 evra

Padinska skela, 40 m2, 20.700 evra

Barajevo, 25 m2, 22.500 evra

Makiš, Čukarica, 24 m2, 25.000 evra

Zemun polje, 18 m2, 25.000 evra

Borča, 19 m2, 25.500 evra

Činjenice / Stanovi za oko 30.000 evra

Ledine, 19 m2, 33.000 evra

Mirijevo, 34 m2, 34.000 evra

Dušanovac, 27 m2, 35.000 evra

Miljakovac, 21 m2, 35.000 evra

Cerak, 21 m2, 36.000 evra

Činjenice / Najskuplji stanovi

Knez Mihailova, 465 m2, 4.000.000 evra

Beograd na vodi, 346 m2, 2.219.888 evra

Činjenice / Najtraženije nekretnine

Novi Beograd, 53 m2, 119.000 evra

Rakovica, 50 m2, 63.000 evra

Voždovac, 62 m2, 119.000 evra

Autokomanda, 42 m2, 110.000 evra

Kurir.rs/ Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track