NOVO NASELJE GRADIĆE SE NA MESTU NEKADAŠNJEG IMT-A: Na MILION kvadrata niče velelepni kompleks i kula od 39 spratova
Foto: GRADNJA.RS/ZAP DOO

menja se izgled

NOVO NASELJE GRADIĆE SE NA MESTU NEKADAŠNJEG IMT-A: Na MILION kvadrata niče velelepni kompleks i kula od 39 spratova

Nekretnine -

Kako se navodi na sajtu arhitekata, u okviru master plana u blokovima 3 i 4 predviđena je izgradnja četiri poslovne kule, tri u bloku 3 i jedna u bloku 4.

U blokovima 1 i 2 predviđena su dva niza stambenih objekata koje sa kulama povezuje specifična organska forma parternog uređenja i zelenila.

Kule u bloku 3 sa specifičnim rasedima

Zelenilo, pešačke komunikacije parkovi za decu i sportski tereni, fontane i urbani mobilijar formiraju 800 metara dug zeleni koridor koji predstavlja landmark ne samo predmetne lokacije nego i tog dela grada.

Tri kule u bloku 3 master plana visine su 100-120 metara. Kako se dodaje, spratnost kula opada od istoka ka zapadu formirajući specifičnu kompoziciju. Na nivou prizemlja i prvog sprata kule su povezane postamentom razigrane forme visine do 18 metara, kao i sa tri nivoa podzemnih garaža.

Kula u bloku 4 visine 160 metara

Poslovna kula u bloku 4 master plana visine je 160 metara i planirana je kao akcenat na silueti Beograda. Svojom visinom i arhitektonskim oblikovanjem predviđena je kao svojevrstan orijentir i predstavljaće novi simbol Novog Beograda, navodi se na sajtu. Kao i kule u bloku 3 i ova kula nalazi se na razigranom postamentu visine 18 metara. Parkiranje je predviđeno na tri nivoa podzemnih garaža.

Oblikovno, sama kula izdiže se iz pravougaone osnove koja je zaobljena uglovima ka ulici Jurija Gagarina. Celom visinom duž jednog od zaobljenjih uglova predviđen vertikalni rased koji formira svojevrstan omotač celog objekta.

Uvučeni deo objekta i omotač različito su materijalizovani i osvetljeni što stavlja akcenat na ovakvu vrstu arhitektonskog oblikovanja fasade, navode arhitekte.

Projekat je u vlasništvu Alta Holdinga, koji ga inače i gradi, a urađen je 2023. godine tako da će se sa njegovom realizacijom verovatno krenuti uskoro.

Kurir.rs/Mondo/Gradnja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track