SNEŽA I BRATISLAV SVOJ RAJ NA SELU KUPILI ZA 5.000 EVRA: Za te pare dobili i kuću i imanje na ovom mestu! Evo kako to izgleda FOTO
Foto: Printscreen/Facebook

na veliko zaprepašćenje svojih prijatelja stavili tačku na stari život

SNEŽA I BRATISLAV SVOJ RAJ NA SELU KUPILI ZA 5.000 EVRA: Za te pare dobili i kuću i imanje na ovom mestu! Evo kako to izgleda FOTO

Nekretnine -

Ovaj bračni par povukao je potez kakav retko ko čini posle 60. u Srbiji osim ako ga muka ne natera, a oni su to uradili jer su tako želeli a ne morali

Nema koga skorašnja priča o Snežani (63) i Bratislavu Stojiljkoviću (64), rodom iz Leskovca, nije naterala na razmišljanje.

Ovaj bračni par povukao je potez kakav retko ko čini u Srbiji osim ako ga muka ne natera, a oni su to uradili jer su tako želeli a ne morali.

Rodom Leskovčani, njih dvoje su skoro 20 godina veoma uspešno vodili restoran u Zrenjaninu! Ali su onda, na veliko zaprepašćenje svojih prijatelja, rešili da stave tačku na svakodnevnu jurnjavu zbog posla i da se presele u Gornji Dušnik, selo na obroncima Suve planine koje ima svega stotinak duša.

Stojiljkovići su u Gornjem Dušniku od starog i napuštenog domaćinstva napravili svoj mali raj na zemlji, za koji kažu da ih je preporodio.

Novi dom s okućnicom platili 5.000 evra: Uložili, ali vredelo je

Svoj novi dom sa okućnicom Stojiljkovići su platili 5.000 evra, ali su mnogo više para uložili u rekonstrukciju i sređivanje kuće po njihovoj meri.

Snežana Stojiljković kaže da se za razliku od njenog supruga ona malo teže privikla na život na selu, međutim sada se toliko navikla na mir i tišinu, da joj gužva u gradu teško pada.

"Imamo svoj mir, svoju baštu u kojoj sadimo povrće i voćnjak. Jedemo zdravu hranu, šetamo po pet, šest kilometara skoro svakog dana, beremo lekovito bilje. Ne žurimo nigde, pijemo kafu bez gledanja na sat, a to nema cenu", istakla je Stojiljković.

Ona je dodala da je, dok je radila u restoranu, imala ozbiljne probleme sa kičmom, ali nakon što su došli u Gornji Dušnik, ti problemi su gotovo potpuno nestali.

"Ovde smo dve godine, a čini nam se kao da smo tu celog života. Ne nedostaju nam ni grad, a ni posao kojim smo se bavili. Naprotiv, nema više jurnjave, telefoniranja, dima, stresnih kontrola inspekcija. Uživamo u miru, tišini, čistom vazduhu, zdravoj hrani i netaknutoj prirodi", istakli su Stojiljković.

Prema rečima Snežane i Bratislava, do dolaska u Gornji Dušnik promenili su više poslova i firmi, a najduže su radili kao ugostitelji u Zrenjaninu. Nikada ranije, međutim, nisu ni pomišljali da bi njihov dom mogao da bude u selu na obroncima Suve planine, u kraju poznatijem kao Zaplanje.

Gornji Dušnik, Suva planina, Snežana Stojiljković, Bratislav Stojiljković, seoske kuće, jeftine kuće
foto: Facebook Printscreen

Bratislav Stojiljković je kazao da je do svoje 45. godine radio u nekoliko društvenih firmi u Leskovcu i Vranju, a kada je morao da zatvori svoju štampariju, rešio je da posao potraži u Vojvodini.

"U banji Rusandi kraj Zrenjanina imao sam rođake i zato sam otišao u taj kraj sa namerom da otvorim restoran brze hrane. Posao mi je dobro krenuo tako da su posle šest meseci u Zrenjanin došli i moja supruga i dva sina", objasnio je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, u Zrenjaninu su odlično radili, imali su i svoju kuću, ali kada su se sinovi oženili i otišli iz tog mesta, rešili su da i oni otuda odu.

Gornji Dušnik, Suva planina, Snežana Stojiljković, Bratislav Stojiljković, seoske kuće, jeftine kuće
foto: Facebook Printscreen

"Zapitali smo se šta mi radimo sami u Vojvodini, kada su naši najbliži, sinovi, snaje, unučad negde drugde. Mlađi sin se oženio i živi u Beogradu, a stariji sin sa porodicom živi u Leskovcu, tako da smo odlučili da u blizini rodnog grada potražimo sebi svoj novi novi dom. Igrom slučaja nismo ga tamo pronašli već u Zaplanju", kazao je Bratislav.

U potrazi za mestom na jugu zemlje gde bi živeli, Stojiljkovići su obišli okolinu Brestovačkog jezera, kanjon Vučjanke i područje Crne Trave, ali nigde nisu našli kuću koja bi im potpuno odgovarala.

Gornji Dušnik, Suva planina, Snežana Stojiljković, Bratislav Stojiljković, seoske kuće, jeftine kuće
foto: Facebook Printscreen

U delu Zaplanja gde je Gornji Dušnik, nikada nisu bili i jednom kada je trebalo da se iz Leskovca vrate u Zrenjanin, odlučili su da prođu tim putem.

"Kada smo stigli do brda sa kojeg se vidi cela Suva planina i Zaplanjska kotlina zastali smo oduševljeni lepotom koja se pružala pred nama. Bili smo zaprepašćeni. Predeo pred nama delovao je kao sa druge planete i pitali smo se kako je moguće da ga nikada ranije nismo videli", istakao je Branislav.

Gornji Dušnik, Bratislav Stojiljković, Snežana Stojiljković
foto: Beta/Biljana Ljubisavljević

Prema njegovim rečima, putokaz za ribnjak sa pastrmkama doveo ih je do Gornjeg Dušnika i to mesto ih je potpuno očaralo.

"Posle nekog vremena uspeli smo da nađemo upravo ono što smo tražili - kuću na brdu iznad sela sa koga se pruža pogled na celu Babičku goru, a u samom podnožju Suve planine", kazao je Bratislav.

Priroda je božanstvena...

1 / 11 Foto: Facebook Printscreen

"Odlazimo često u Leskovac kako bi se videli sa sinom, snajom i troje unučadi, ali se već uveče vratimo otuda. Tako je i kad odemo na neko slavlje, odmah uveče vraćamo se u Gornji Dušnik, mada i u Leskovcu imamo veliku kuću i dovoljno prostora za sve", istakla je Snežana.

Gornji Dušnik, Bratislav Stojiljković, Snežana Stojiljković
foto: Beta/Biljana Ljubisavljević

Sprat u kući koju su kupili, Stojiljkovići su preuredili u dva apartmana za smeštaj turista, jer nisu želeli da kuću ostave nezavršenu, a taj prostor njima dvoma njima je višak.

"Registrovali smo smeštaj i postavili ga na Buking, tako da nam sada dolaze turisti sa svih strana, uglavnom stranci. To nam ne predstavlja neki veliki teret i obavezu, više kao nešto da razbijemo monotoniju i dopunimo malo kućni budžet", kazala je Snežana.

Stojiljkovići su na temelju kuće koju su zatekli kada su kupili domaćinstvo, napravili još dva apartmana i započeli njihovo opremanje, tako da će u dogledno vreme turistima moći da ponude i dodatni smeštaj.

Kurir.rs/Beta/Facebook

Bonus video:

01:27

SELO DREN ČUVA OSTATKE NAJSTARIJE PRAVOSLAVNE SVETINJE NA KOSMETU! Sada u njemu živi 200 ljudi, a školu pohađa samo ŠESTORO DECE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track