OLIVERA OD MUŠKOG POSLA NAPRAVILA OGROMAN BIZNIS: Sve proizvode dobro prodaje i svaki ima ime, a muž joj pomaže u svemu! EVO ČIME SE U STVARI BAVI
Svakodnevni rituali, poput ispijanja kafe ili čaja, mogu da budu dodatni ugođaj ako imate prave šoljice, a to dobro zna i primenjena umetnica Olivera Klikovac. Ona pravi raznovrsne upotrebne predmete od keramike, kojima sebi i drugima ulepšava život, a od svog kreativnog posla i živi.
U njenom ateljeu nastaju unikatni komadi različite keramike, koja se odlikuje originalnim dizajnom i prefinjenom estetikom. Ovde svaka tacna i šolja imaju svoje ime, a napravljene su sa mnogo pažnje i ljubavi.
Kako kaže, ono što joj je potrebno je grnčarski točak, glina, voda i jedan nožić, a ostalo može, a i ne mora da ima.
- Mislim da svaki predmet koji nastane na točku ima neku posebnu auru i da ima neku posebnu energiju koju mu ja prenosim, a ono što je sigurno je da svaki komad ima otisak prsta autora koji ga je radio i taj otisak prsta se posle prenosi na krajnjeg korisnika naše keramike - kaže Olivera, demonstrirajući kako teče priprema jednog predmeta, koja traje i do tri nedelje.
Podrška je važna
Veliku pomoć ima od svog supruga, takođe umetnika Luke Klikovca, naročito oko fizičkih poslova koje njen stvaralački proces podrazumeva.
- Keramika sa strane deluje kao lep posao, lagan, ženski, a iza svega se krije izuzetno fizički naporan posao. Glina dolazi u paketima od 20 kila, livačka masa od 25 kg, a kada pričamo o količinama od 100 tanjira, tu već govorimo o tonama. Ima dosta fizikalisanja tako da je i dobar trening - kaže Luka u šali.
Olivera je glinu zavolela na studijama keramike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Keramika ju je privukla, jer predstavlja spoj zanata, nauke i umetnosti.
- Mene je sve vreme tokom studija privlačila ta posudna keramika i upotrebna vrednost koju nam keramika daje. Tako sam odmah nakon fakulteta nastavila da vežbam. Radila sam dve godine sa kolegom i bila sam mu desna ruka, pravili smo posude za restorane, držala sam časove u školama, pripreme za fakultet, dok nisam dobila podršku od roditelja i supruga da krenem da radim sama - priseća se ona.
Ona kaže da je za nju bio najprirodniji sled događaja da keramika postane njen biznis.
- Ako nešto učite pet godina i još usavršavate, prosto mora da se desi neki ishod. Iskreno mislim, da nisam napravila posao od ovoga, ne verujem da bi mi ostao kao hobi, jer baš je duboko utemeljeno u mene - kaže Klikovac.
"Keramika nas uči strpljenju"
Na pitanje da li od keramike može da se živi u Srbiji, kaže: "Apsolutno".
A to je uspela radom i trudom.
- Keramika nas stvarno uči strpljenju. Ponekada kida živce, ponekada je opuštajuća, a u svakom slučaju jedna disciplina koja zahteva posvećenost, pedantnost, prisutnost. Zahteva da si zaista u ateljeu i da si u ateljeu konstantno i da dolaziš i uradiš sve da bi ispalo kako treba. Kao i svaki drugi zanat zahteva vreme i što ti više gline prođe kroz ruke, postaješ bolji keramičar i zaista mislim da je to tako - objašnjava umetnica.
Kalupi olakšavaju izradu većih serija, a da bi se napravili potrebno je 3D modelovanje koje je Luka usavršio kako bi bio od pomoći supruzi.
Ipak, uprkos tome, svaki komad koji izađe iz kalupa, Olivera dodatno oblikuje i usavršava, tako da svaki od njih bude zasebno umetničko delo.
- Ne pravim po osećaju, ne pravim po narudžbini. Jednom u dva meseca crtam i razmišljam šta bih mogla da uvedem kao sledeći proizvod, a onda skicu prebacim u kompjuterski crtež, pa u 3D model u plastici. Jako sam srećna što smo u ateljeu uspeli da zatvorimo ceo krug proizvodnje i ne zavisimo od spoljnih saradnika - kaže umetnica.
Njihov atelje nalazi se u Vrčinu, u dvorištu porodične kuće Oliverinih roditelja. Od trenutka kada je odlučila da otpočne svoj samostalan posao, 2018. godine najveća podrška došla je upravo od porodice.
- Bilo mi je važno da se vratim prirodi, zato što svi procesi u keramici zahtevaju elemente koji postoje u prirodi i bez tih elemenata keramika ne može da postoji. Zato mi je bilo bitno da imam dvorište, puno prostora i da budem u tom okruženju od početka do kraja - objašnjava ona.
biznis.kurir.rs/Euronews
NEBOJŠA OTVORIO RESTORAN BRZE HRANE U VERONI PA NAPRAVIO BUM S CENAMA: Pljeskavica 7,5 €, hot dog 5 evra, a tek koliko košta burek! Samo jedna stavka bagatela!