KO JEDNOM PROBA ĐUĐINE SIREVE, PONOVO SE VRAĆA! Sve pravi ručno, svojim prstima, a spisak njenih autentičnih proizvoda je dugačak
Đurđinka Jovanov od pre dve godine živi u Zrenjaninu, pravi sireve od najkvalitetnijeg mleka, a ponosna je na svoje rolovane sireve
Đurđinku Jovanov je splet različitih okolnosti pre dve godine doveo u Zrenjanin.
Mnogi idu putevima vina, a ja sam išla putevima mleka. Tragala sam gde to ima dovoljno kvalitetnog mleka i odabrala Zrenjanin. Mogu vam reći da se nisam pokajala - kaže Đurđinka Jovanov.
Njena firma “Đuđa - sir i ljubav” bavi se proizvodnjom sira i mlečnih proizvoda. Naša sagovornica insistira na reči proizvodnja.
- Sir ne pravim nego proizvodim. Svojim rukama, znanjem i iskustvom. U te sireve idu samo prirodni sastojci, dakle nepasterizovano mleko, sirište i so. A onda na scenu stupa tehnologija izrade. Sve svoje sireve pravim ručno, svojim rukama i prstima - ističe Đuđa.
Kvalitetno mleko obezbeđuje sa svog poljoprivrednog gazdinstva i sa farme poznatog stočara Jugoslava Tomića. Kako kaže, kvalitet joj je jako važan i sa njim se nikada ne igra. Ko ih je jednom probao, Đuđinim sirevima i mlečnim proizvodima redovno se vraćao.
A u paleti proizvoda svega - od krem sira ala maskarpone, preko mladih i rolovanih sireva, sira iz kačice, mocarele, burate, gril sira za koji je Đuđa dobila nagradu za inovaciju na Balkanskom festivalu sira 2016. godine... Odnedavno u ponudi ima i mileram od punomasnog mleka, sa više od 45 odsto masnoće, kao i najnoviji proizvod - listiće sira u mileramu.
- Ponosna sam na svoje slatke rolovane sireve. Napravila sam ih jer obožavam slatko i sir. To su sirevi koji se služe na kraju obroka, kao desert, uz penušavo vino ili konjak. Na primer, rafaelo sir, sa namazom od kokosa, posut mlevenim i seckanim lešnicima. To je moj favorit, ali u ponudi je i sir sa nugat filom ili medom i orasima - objašnjava Đurđinka Jovanov.
Slani rolovani sirevi, dodaje ona, mogu biti sa raznim dodacima, od onih tradicionalnih kao što su kvalitetna šunka ili masline, do malo drugačijih - sa namazom od dimljene slanine i čvarcima, posutim susamom. Ili sa namazom od feferona iz tegle, pestom od bosiljka ili rukole ili sa namazom od mladog kajmaka i zelenog bibera.
- Moja mašta je zaista neiscrpna. Stalno smišljam nešto novo, onda to isprobavamo i ja i kupci, pa ono što zadovolji ukuse, ostaje u ponudi - ističe Đuđa.
Sirevi su joj ljubav i strast.
- Nekako sam uvek želela da imam nešto svoje, da radim nešto što je samo moje i drugačije. Nisam odrasla na farmi, nego sam to zavolela, stalno učila, radila... Kravu sam naučila da muzem jedne Badnje večeri, dok su verovatno druge žene pripremale svečanu trpezu. Međutim, tako je ispalo. Imam dar i veliku želju, ali rekla bih da su jako važni i upornost i vežba - naglašava naša sagovornica.
Dodaje da se dešavalo da, kad uvodi u ponudu, vežba noćima i dok ne stigne do onoga što je zamislila, ne odustaje.
- Ljubav prema onome što radim me održava. U svakom deliću sira ostavim deo sebe. To nije lako, ali drugačije ne znam - zaključuje Đurđinka Jovanov.
Kurir.rs/Dnevnik.rs/Prenela S. Č.
U OVOJ VAZDUŠNOJ BANJI SMEŠTAJ KOŠTA MANJE OD 2.000 DINARA! Ima šest lekovitih izvora i pohode je desetine hiljada domaćih i stranih turista