ONI SU NAJVEĆI PROFITERI OD LETNJE ŽEGE: Sladoledžije, kafedžije, prodavci klima, šešira i lepeza... svi zadovoljno trljaju ruke
Foto: Shutterstock

NEKA JARA SAMO PRŽI!

ONI SU NAJVEĆI PROFITERI OD LETNJE ŽEGE: Sladoledžije, kafedžije, prodavci klima, šešira i lepeza... svi zadovoljno trljaju ruke

Moj biznis -

Dok većina građana Srbije poslednjih dana gleda da se spase od letnje žege kako zna i ume ima i onih poput prodavaca vode, sladoleda, lepeza, šešira, klima uređaja... koji zadovoljno trljaju ruke jer im lova samo kaplje.

I ne samo da je ovim "letnjim profiterima" drago što je vruće, već i navijaju da živa dogura što više u termometru jer je to garancija da će građani morati da traže osveženje i druge vrste zaštite kad "upekne nebeska zvezda" što će njima dobrano napuniti džepove.

Spisak onih kojima paklene vrućine idu na ruku je dugačak, a među njima su i prodavci krema za sunčanje i druge kozmetike za zaštitu od UV zračenja, vlasnici bazena za kupanje, kafedžije u blizini kupališta...

Sladoled
foto: Shutterstock

Iako većina građana ima klima uređaje u stanu, ima i onih njenih protivnika kojima je ovaj toplotni talas prelio čašu pa su odlučili da je ipak ugrade. To na ruku ide prodavcima klima-uređaja i majstorima koji ih ugrađuju.

- I oni koji nisu želeli nikako da ugrde klimu sad je ugrađuju. Ugradnja obične klime sa jednim metrom instalacije košta 15.000 do16.000 dinara, a inverter klime sa tri metra instalacije od 18.000 do 20.000 dinara. Mi smo povećali cene ugradnje za oko 10 odsto, ali ne zbog vrućina, već zbog rasta cene bakra za 20 odsto. Naše cene su standardne, ali ima onih koji dižu cene i na 24.000 dinara za ugradnju klime zbog toga što se ljudima žuri - kaže Vladimir Dujaković, vlasnik servisa i majstor za klime iz Beograda.

Vladimir Dujaković
foto: Kurir televizija

On dodaje da zbog povećanog obima posla i velikih vrućina i majstori koji ugrađuju klima uređaje traže veće dnevnice.

- Moramo da im platimo 20 do 30 odsto veće dnevnice jer neće da rade za iste pare po ovoj vrućini - ističe Dujaković.

KO SVE ZGRĆE PARE ZBOG VRUĆINA:

  • Prodavci vode i osvežavajućih napitaka
  • Prodavci sladoleda
  • Kafedžije, naročito u blizini kupališta
  • Prodavci klima uređaja i ventilatora
  • Majstori koji ugrađuju klime
  • Prodavci lepeza i šešira
  • Prodavci krema za sunčanje
  • Vlasnici bazena za kupanje

Oni koji ne mogu sebi da priušte klima-uređaj mogu da kupe ventilator, pa je i njihovim prodvcima poslednjih dana punija kasa.

Letnja jara naterala je i vozače da dopune ili servisiraju auto-klime u vozilima, pa su ovih dana servisi prezatrpani poslom.

- Nemam vremena da pričam, imam 10 vozila na čekanju za servisiranje auto-klime - rekao nam je majstor u jednom servisu za auto-klimu.

Vrućina, Ventilator
foto: Shutterstock

Milena Janjić, direktor marketinga "Tehnomedia centra d.o.o." kaže da se u ovo doba godine klime uvek dobro prodaju, ali najviše kad "gori asfalt".

- Prodaja klima, ventilatora i svih rashladnih uređaja uvek skače kada su visoke temperature i to je očekivano. Imali smo jedan udar potražnje pre nekoliko nedelja kada su prvi put skočile temperature. Očekujemo da se udar u potražnji opet desi kada skoče temperature jer ljudi kupuju klimu kada stvarno gori asfalt - ističe Janjić.

voda, sunce, leto, vrućine, flašica vode
foto: Printscreen YouTube Audacy

Kolika je potražnja građana za osveženjem najbolje svedoči to što se u popodnevnim satima u frižiderima na trafikama ne može naći hldna voda, bez obzira što su cene prilično napucane. Za flašicu od pola litra potrebno je iskeširati 85 dinara, a za te pare u Grčkoj može da se kupi šest litara vode.

Svi koji su ovih dana svraćali u makrete bili su svedoci polupraznih rafova sa flaširanom vodom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja