SLEDE LETNJE ŽEGE, KLIMA ĆE RADITI NON-STOP, KAKO IZBEĆI VELIKI RAČUN? Ovo su saveti kako da se hladite bez brige za novčanik
Foto: Shutterstock

ako vas zanima

SLEDE LETNJE ŽEGE, KLIMA ĆE RADITI NON-STOP, KAKO IZBEĆI VELIKI RAČUN? Ovo su saveti kako da se hladite bez brige za novčanik

InfoBiz -

Bolje je na “kratko” uključiti na maksimalno da potpuno ohladi prostor a ne da radi neprestano, i ne treba je “držati” na temperaturi koja je za više od sedam stepeni niža od spoljašnje – osnovni su saveti stručnjaka za klima uređaje kako da se vaša klima, pogotovo ako je klasična a ne inverter, ne pretvori u prevelikog potrošača struje u domaćinstvu.

Za razliku od bojlera, koji je u domaćinstvu najveći potrošač električne energije ali kod kojeg se potrošnja izračunava lako množenjem snage grejača i vremena potrebnog za punjenje kazana, to koliko će vas rad klima uređaja koštati predstavlja mnogo komplikovaniju jednačinu.

Potrošnja zavisi od mnogo faktora, ali osnovna računica postoji

Potrošnja struje, naime, zavisi od većeg broja faktora, počev od spoljne temperature, podešene željene unutrašnje temperature, kvaliteta izolacije prostorije u kojoj klima radi, provetravanja prostorije i konačno od samog uređaja – da li je standardna ili inverter i da li joj je režim rada hlađenje ili grejanje.

- Iako mnogo tih faktora utiče na nivo potrošnje tokom jednog meseca, neka osnovna računica može da se napravi. Na primer, klasična klima snage 3,5kW, koja se koristi za prostorije od 35 do 60 kvadratnih metara, što je i najčešća površina stambenih objekata pa se zato i najviše kupuje, potrošiće 1,2 kW po svakom satu rada u punoj snazi. Kada postigne zadatu temperature, njen kompresor se ugasi, a pali se ponovo kada se temperatura u prostoru koji treba da ohladi, poveća za 1 do 2 stepena. I ponovo će, pošto klasične klime uvek rade u punoj snazi, potrošiti 1,2 kw po satu rada dok ne postigne zadatu temperaturu – objašnjavaju stručnjaci za klima uređaje.

klima uređaj
foto: Shutterstock

Inverter klime štede nakon što postignu zadatu temperaturu

S druge strane inverter klime, koje su skuplje od klasičnih, “pametnije” su zahvaljujući tehnologiji koja omogućava promenljiv rad kompresora, a to znači i manju potrošnju struje nakon što se postigne zadata temperatura u prostoriji.

- Zahvaljujući promenljivom radu kompresora, inverter klima kada se uključi radiće punom snagom samo do postizanja zadate temperture, da bi potom motor radio na daleko slabijem režimu kako bi tu postignutu temperaturu održavao. Opet da kao primer uzmemo računicu za uređaj snage 3,5 kW koji će potrošiti 1,2 kW struje po satu da bi postigao željenu temperaturu, ali nakon toga će za održavanje te željene temperature trošiti samo 350 W po satu rada. Na taj način, u poređenju sa standardnom klimom, inverter ostvaruje uštedu u potrošnji od 30 do 50 procenata – objašnjavaju naši sagovornici.

Sem što će uštedeti struje tokom letnjeg hlađenja, kako dodaju, inverter klima uređaji će vam zbog takvog principa rada umanjiti račun za struju i tokom zimskog grejanja, uz još jednu prednost.

- Naime, kod standardnih klima ako spoljna temperatura padne ispod nule, veoma lako može doći do zamrzavanja spoljašnje jedinice, dok inverter uređaji efikasno rade i kada se spoljašnje temperatura spusti do 20 stepeni ispod nule – ukazuju oni.

Jeftinije ako radi po sistemu “kraće a jače”

Što se tiče dinamike rada, stručnjaci za klima uređaje kažu da sistem za rashlađivanje prostora najefikasnije radi kada je u punoj brzini.

- Posebno je takav način rada isplativiji ako posedujete standardnu klimu. Bolje je da uređaj pustite da radi u punoj snazi kraće vreme, a kada ohladi prostoriju da je isključite, nego da radi po čitav dan, s obzirom na to da će svaki put da bi postigla zadatu temperaturu morati da duže vreme radi u punoj snazi. Sem toga, kada radi u punom intenzitetu, klima će oterati i vlagu iz prostorije – savetuju oni.

Što se tiče podešavanja temperature na termostatu uređaja, što je takođe neizbežno ako se želi smanjiti potrošnja, nju, po njihovim rečima, treba podesiti prikladno.

- Velika razlika između spoljne i zadate temperature imaće rezultat da uređaj neprestano radi maksimalnom snagom, što ponovo znači veću potrošnju. Ali, ako na termostatu podesite da razlika između spoljne i temperature u prostoriji bude najviše sedam stepeni, uštedećete mnogo – kažu stručnjaci za klima uređaje.

Dosadašnja praksa koja obezbeđuje maksimalnu uštedu energije, kako kažu, jeste da klimu treba podesiti da radi na 26 stepeni Celzijusa.

Kurir.rs/Blic/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track