RADICA IZ POČEKOVINE POSLE OTKAZA NIJE ČEKALA DA JOJ PADNE S NEBA: Počela od nule, a danas mesečno zarađuje nekoliko hiljada evra
Foto: Radica Kostić

nije se predala

RADICA IZ POČEKOVINE POSLE OTKAZA NIJE ČEKALA DA JOJ PADNE S NEBA: Počela od nule, a danas mesečno zarađuje nekoliko hiljada evra

Moj biznis -

U neposrednoj blizini Trstenika, u selu Počekovina živi jedna mlada i vredna žena Radica Kostić, koja se bavi za mnoge neobičnim poslom. Poslednjih osam godina uzgaja začinsko i lekovito bilje i prodaje uglavnom rasad i mlade sadnice. Kaže, zadovoljna je, jer kada izgubite posao i pokrenete sopstvenu proizvodnju od koje možete da živite, nezahvalno bi bilo reći da joj danas nešto nedostaje.

Radicini počeci bili su skromni sa vrlo malim brojem sadnica koje su se povećavale iz godinu i godinu. Posao se razvijao, potražnja je veća iz godinu i godinu i sada ima gotovo 7.000 sadnica, što je svakako značajno uvećanje u odnosu na prethodne godine. Kaže, da bi joj za veću proizvodnju trebala velika pomoć u smislu radne snage.

- Povećanje obima posla zahteva i dodatno ulaganje. Morali smo da obezbedimo veći radni prostor, tako da smo za ovu godinu imali ulaganje u taj deo, ali očekujemo da će nam se brzo vratiti – kaže Radica.

Radica Kostić
foto: Radica Kostić

Ova vredna žena nije širila proizvodnju uvodeći nove vrste, već je povećala broj sadnica biljaka koje se najviše traže, a troškove je smanjila vodeći računa o obimu proizvodnje i preko semena.

– Kada sve unapred stavite na papir, dobro razmislite i isplanirate nekoliko godina unapred, uspeh neće izostati. Mi smo planirali povećanje proizvodnje i širenje, ali smo gledali i kako da smanjimo i izbalansiramo troškove. Do pre nekoliko godina smo kupovali seme, što u zemlji, što u inostranstvu. Sada vrlo malo kupujem, već sam ostavljala biljke da procvetaju da bih imala svoje seme koje je daleko kvalitetnije - priča Radica.

NAJTRAŽENIJI RUZMARIN I BOSILJAK

Kako nam Radica otkriva, i na tržištu začinskog bilja postoje trendovi, a svake godine je veće interesovanje za drugačijim vrstama. Ipak, postoje začinske biljke koje se stalno traže, a to su ruzmarin, bosiljak i potočarka.

Tu nije kraj. Spremna je, kaže, i da eksperimentiše i kupuje seme nekih novih biljaka, ali ipak je, po njoj, ključ da imate svoju semensku proizvodnju.

- Sve je dalje u okviru porodice i sve što možemo sami, to porodično i obavimo, pa tako nemamo trošak za dodatnu radnu snagu – objašnjava Radica.

Njena bašta prepuna je biljaka kao što su vlašac, origano. ruzmarin, lavanda, nana, žalfija...Ma, teško može i da se zamisli neka koja se gaji na našim prostorima, a da je kod Radice nema. Naučila je i kakvu zemlju koja biljka voli, da li joj treba više ili manje vlage, koji supstrat sme da se dodaje, kako se bira saksija....

- Biljka koja se najbolje prodaje je bosiljak, a on se najviše i traži. Tražene su i neke stare sorte biljaka poput selena, miloduha, ruzmarina...Od ovog posla se dobro zarađuje, ali s obzirom da je periodičan, neophodno je proširivanje proizvodnje - otkriva nam naša sagovornica.

Radica Kostić
foto: Radica Kostić

Njena prodajna strategija se zasniva na niskim cenama Naime, Radica ih nije menjala već godinama, ali da bi to mogla finansijski da opravda, minimalna porudžbina je pet sadnica.

– To nam je najmanje pakovanje. Zapravo, u njega staje šest biljaka, a ta šesta je uvek gratis – kaže Radica.

Kod nje je biljka 100 dinara po saksiji, lavanda i smilje su 150, stevia 400 dinara... Biljke se dostavljaju širom Srbije putem kurirske službe, a ima i svoje prodajno mesto u Vrnjačkoj Banji, a kako kaže, puno porudžbina joj stiže preko društvenih mreža. Svim svojim kupcima uvek je spremna i da da po koji besplatan savet.

– Prvo što uvek kažem kupcima, to je da dozvole biljkama da se adaptiraju na sredinu nakon prispeća i da ih za dan-dva presade u veće saksije ili na stalno mesto u bašti ili dvorištu – kaže Radica.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track