Kobasice na ovaj način nikome nisu pale na pamet, samo Srbima: Nemce smo zaludeli, a ključna su 3 sastojka koja svako ima u kući
Institut za stočarstvo u Beogradu najavio je da bi tokom decembra na domaćem tržištu trebalo da se pojave tri nove vrste svinjskih kobasica: super grčka sa origanom i paprikom, super orijentalna sa karijem i kurkumom i pikant varijanta sa mešavinom više vrsta ljutih paprika.
Ove kobasice Institut predstavlja kao novu, inovativnu liniju hibridnog mesa, u kojoj je povećan udeo biljnih sastojaka u odnosu na meso. Na taj način smanjeni su troškovi proizvodnje, a potrošačima je ponuđen proizvod povoljniji od klasičnih mesnih prerađevina.
Institut je već zaključio ugovore o prodaji licence za ovu tehnologiju sa dve nemačke kompanije.
Kako objašnjava Nikola Stanišić, pomoćnik direktora za nauku u Institutu za stočarstvo, u domaćoj industriji mesnih proizvoda obično se do deset odsto recepture sastoji od biljnih vlakana, skroba i soje, dok je ostatak meso.
- U novim kobasicama odnos će biti 40 odsto biljnih dodataka i 60 procenata mesa. Korišćeni su teksturirani biljni proteini, soja, grašak i gluten, pa se zahvaljujući tome troši znatno manje mesa, dok se udio biljnih komponenti više nego utrostručuje - navodi Stanišić.
Odnos biljnih sastojaka prema mesnim
Za ove proizvode Institut je već prodao licence dvema kompanijama iz Nemačke. Time je, ističu iz Instituta, potvrđeno da inovacije u industriji mesa mogu poticati iz Srbije i biti konkurentne na evropskom tržištu.
Institut za stočarstvo poslednjih godina intenzivno radi na povezivanju tradicionalne proizvodnje mesa sa savremenim tehnologijama. Pre oko godinu dana osnovana je i spin-of kompanija „Super proizvodi od mesa”, koja razvija i proizvodi hibridne kobasice, kombinaciju mesa i biljnih sastojaka.
Model poslovanja zasniva se na tome da se razvijene tehnologije nude drugim proizvođačima u zemlji i inostranstvu.
Institut trenutno razvija i recepturu za jagnjeću kobasicu. Rad na tom proizvodu još traje, pa se ne zna tačan odnos mesa i biljnih vlakana, ali je poznato da će dominantan ukus biti nana. Novi proizvod trebalo bi da bude gotov početkom naredne godine.
- Industrija mesa ne može opstati bez inovacija. Neophodno je zadovoljiti nutritivne potrebe potrošača, uz istovremeno smanjenje emisije gasova staklene bašte i racionalniju potrošnju resursa - poručio je Stanišić.
Biznis Kurir/K1Info