Slušaj vest

Od prvih pripitomljenih pasa i ovaca, preko razvijenih farmi s kravama, svinjama i kokoškama, pa sve do savremenih domaćinstava koja biraju i neke ne tako uobičajene vrste – životinje su uvek igrale važnu ulogu u životu ljudi.

Tradicionalno, ljudi su domaće životinje gajili zbog mesa, mleka, jaja, vune, rada na imanju, pa čak i radi društva. Ali danas, kada se mnogi okreću održivijem načinu života, samoodrživim imanjima i organskoj proizvodnji, raste i interesovanje za neobične ali korisne vrste domaćih životinja. U nastavku predstavljamo neke od najzanimljivijih.

profimedia0335519187.jpg
Petao Foto: Profimedia

Nojevi – veliki, brzi i korisni
Noj možda nije prva životinja koja vam padne na pamet kada pomislite na farmu, ali njegova popularnost raste i kod nas. Ove ogromne ptice ne lete, ali mogu trčati brzinom i do 70 km/h! Gaje se zbog:

mesa: nojevo meso je izuzetno zdravo, bogato proteinima, a siromašno mastima i holesterolom.
kože: koristi se za izradu luksuzne galanterije.
jaja: jedno nojevo jaje može zameniti 20–25 kokošijih.

noj-beta-ap.jpg
Noj Foto: Beta Ap

Gajenje nojeva zahteva veći prostor i specijalizovane uslove, ali je održivo i isplativo, pogotovo za one koji žele ući u nišu egzotičnog mesa.

Vijetnamske svinje – mali, inteligentni prasići

Ove simpatične svinje, često nazivane i minijaturnim ili patuljastim, prvobitno su bile egzotični kućni ljubimci, ali se sve više gaje i na malim imanjima. Njihove prednosti:

kompaktna veličina: zauzimaju manje prostora od domaćih svinja.
pamet i dresura: mogu se trenirati slično psima.
meso: kvalitetno i ukusno, s naglaskom na lokalnu i zdraviju proizvodnju.
Idealne su za hobi farme i ljude koji žele spojiti ljubimca i korisnu životinju.

shutterstock_1805651455.jpg
Vietnamska svinja Foto: Shutterstock

Kokoške araukane – kokoške koje nose plava jaja

Ove živopisne kokoške poreklom iz Južne Amerike poznate su po jednoj vrlo specifičnoj osobini – nose plava, zelena ili tirkizna jaja! To ih čini:

atraktivnim na pijacama i za domaću prodaju.
zanimljivim za uzgoj u seoskom turizmu i etno-domaćinstvima.
otpornim na bolesti i niskim temperaturama, što ih čini lakim za gajenje.
Njihova jaja nisu samo lepa, već i bogata nutrijentima, a njihov neobičan izgled često izaziva oduševljenje kod kupaca.

Jelen lopatar – plemenita divljač na farmi

shutterstock-88912678.jpg
Foto: Shutterstock/Matt Gibson

Jeleni lopatari su izuzetno lepe i graciozne životinje koje se u poslednje vreme sve više gaje na farmama i lovištima. Razlozi:

meso visokog kvaliteta, cenjeno u gastronomiji.
antleri (rogovi) koji se koriste u narodnoj medicini i dekoraciji.
ekoturizam: farme sa jelenima privlače posetioce, pogotovo porodice s decom.
Potrebna im je ograđena livada, tišina i prirodno okruženje, a uz malo brige, mogu biti odlična investicija u agroturizam.

Puževi – tihi šampioni gastronomije

Verovali ili ne, puževi su sve traženija „domaća životinja“. Helikultura, tj. uzgoj puževa, postaje ozbiljan biznis. Zašto?

meso puževa je delikates u mnogim kuhinjama sveta.
sluz puževa koristi se u kozmetici – naročito u kremama protiv bora i za regeneraciju kože.
jednostavan uzgoj: potreban je manji prostor, niska ulaganja i brza isplativost.
Idealni su za sitnije poljoprivrednike koji žele ući u specijalizovanu nišu i imaju strpljenja za detaljan rad.

puzevi-foto-ap-april-2020.jpg
Puž Foto: AP

Neobične domaće životinje više nisu samo zanimljivost za zoološke vrtove ili egzotične farme – one postaju deo svakodnevice ljudi koji žele da se izdvoje, rade nešto drugačije, ili jednostavno bolje iskoriste svoj prostor i vreme. Bilo da se radi o zdravijem mesu, atraktivnim jajima, turističkoj ponudi ili neobičnim kućnim ljubimcima – ove životinje unose novu dinamiku u svet savremenog stočarstva.

Ako ste u potrazi za sledećim izazovom u poljoprivredi ili vam je dosadilo gajenje „klasičnih“ vrsta, možda je vreme da razmislite o – nojevima, vijetnamskim svinjama ili čak puževima.

BiznisKurir/BizPortal