Poštanski saobraćaj, kakav mnogi pamte, poslednjih godina se menja – sve je manje pisama, a sve više se šalju i primaju paketi zbog porasta elektronske trgovine.

O digitalizaciji poštanskog saobraćaja danas se govori na četrdesetoj Generalnoj skupštini Postevrope u Beogradu, na kojoj će biti 55 evropskih poštanskih opratera iz 53 zemlje.

0717slika.jpg
Kineska medijska grupa 

Zoran Anđelković, v.d. direktora Pošte, tim povodom, rekao je za RTS da je glavna tema Skupštine primena veštačke inteligencije u funkcionisanju poštanskih operatera, podsećajući da su pošte proteklih godina bile promoteri novih tehnoloških rešenja, poput telegrafa i telefona.

"I danas pošte u Evropi i svetu moraju da budu te koje će prve primenjivati veštačku inteligenciju. Srbija pokušava da bude u korak sa svetom, a možda i ispred većine", ističe Anđelković.

Roboti i pisma

Prema njegovim rečima, do kraja godine ćemo imati robote u značajnom broju poštanskih centara u Beogradu, Kraljevu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, koji će sortirati robu i ubrzati proces slanja pošiljke do građana, ali će omogućiti i zaposlenima da lakše obavljaju poslove.

pi.jpg
printskreen Google News 

Anđelković ukazuje da veštačka inteligencija ubrzava procese, ali da je važno i da se sačuva tradicija.

"Tradiconalni poštanski sobraćaj, kada je reč o pismima, će postojati. Žao mi je na primer što nestaju razglednice. Dostava računa i pisma sve više će ići preko poštanskog sandučeta. Moramo zadržati tradiciju i prihvatiti nove tehnologija", zaključuje v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković.

(Kurir.rs/RTS)