Na prostoru kod niških sela Gornja Studena i Bancarevo, koje se nalaze na obroncima Suve planine, australijska kompanija Apollo Mineral Limited je počela bušenje u potrazi za mogućim nalazištem bakra i srebra. U blizini je vrelo Studena, jedno od izvorišta kojim se vodom snabdeva Niš. Iz Ministarstva rudarstva i energetike kažu da će se istraživanja i radovi izvoditi jedino u skladu sa uslovima koje je propisao Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Kako je kompanija Apollo Mineral saopštila na svom zvaničnom sajtu, bušenje na dubini od 600 metara počelo je na lokaciji Studena, jednoj od potencijalnih nalazišta koji su deo njihovog projekta u Srbiji - "Beogradski projekat bakra".

Apolo Mineral je uzbuđen što je započeo bušenje u Studeni koja je deo poznate Karpato-balkanske metalogenetske provincije gde se nalaze poznata svetska nalazišta pošut Bora i Čukaru Peki. Kompanija veruje da projekat "Beograd bakar" ima ubedljivu tezu za istraživanje koje, ako bude uspešno, može da identifikuje značajno nalazište bakra i srebra - rekao je Nil Invud, generalni direktor Apollo Mineralsa.

Iz kompanije navode da je Studena nekoliko puta u istoriji imala “pojave“ bakra sa malim podzemnim rudarenjem i to početkom 20. veka. Jedan ulaz je navodno dubok oko 50 metara, sa dva nivoa koja su ukupne dužine do 85 metara.

shutterstock-1779897323.jpg
Shutterstock 

Iz Ministarstva rudarstva i energetike za Južne vesti kažu da su firmi Edelweiss Mineral Exploration, registrovanoj u Srbiji od strane komanije Apollo Serbia Limited, odobrena geološka istraživanja na potezu sela Gornja Studena - Bancarevo još 2021. godine.

Na pitanje da li je pri izdavanju dozvole uzeta u obzir činjenica da se taj lokalitet nalazi u blizini vodoizvorišta Studena, kojim se vodom snabdevaju Nišlije, iz Ministarstva kažu da se istraživanja mogu raditi jedino uz poštovanje uslova koja izdaju Zavod za zaštitu prirode Srbije i nadležni iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ovi uslovi moraju biti ugrađeni u projekat geoloških istaživanja, odnosno radovi se mogu izvoditi jedino u skladu sa propisanim uslovima, a sve u cilju zaštite životne sredine kao i zaštite izvorišta. Konkretno, rešenjem Zavoda za zaštitu prirode Srbije iz 2021. godine koje je sastavni deo projekta istraživanja propisani su uslovi za izvođenje geoloških istraživanja na lokalitetu Studena - navode iz Ministarstva.

Napominju i da se još ne može pričati o otvaranju rudnika na ovoj lokaciji, jer su geološka istraživanja u početnoj fazi.

Kada se rade istraživanja metaličnih mineralnih sirovina istraživanja traju 10 i više godina, pa tek nakon završetka istraživanja i overe rezervi i resursa, ukoliko se dokaže da ležište može biti ekonomski isplativo, kreće se dalje u proceduru dobijanja dozvola za otvaranje rudnika, koje moraju biti u skladu sa svim zakonima - objašnjavaju iz Ministarstva.

U planu istraživanja ruda i kod Kopajske reke

Deo "Beogradskog projekta bakra" kompanije Apollo Mineral je istraživanje na lokalitetu Kopajske reke u Opštini Svrljig.

Iz Ministarstva kažu da je zahtev za geološka istraživanja podnet, ali da još nisu izdali dozvolu za radove.

Kako se navodi u dokumentaciji kompanije, očekuju da na ovom lokalitetu pronađu nalazište bakra i srebra.

biznis.kurir.rs/Južne vesti