Vest da će posle 30 godina čekanja više od 6.000 radnika propalih niških preduzeća konačno dobiti svoja višegodišnja potraživanja, dala je tračak nade hiljadama radnika koji su krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina ostali bez posla ili su im firme propale. Niški zvaničnici su odlučili da im zaostale plate isplate u četiri rate u naredne četiri godine.

Kako je najavio gradonačelnik grada na Nišavi Dragoslav Pavlović, prvu isplatu mogu da očekuju već u novembru ove godine, a ukupno je za njih odobreno više od dve milijarde dinara.

- Kroz petnaestak dana planirana je sednica Gradskog parlamenta na kojoj će biti usvojen rebalans budžeta za ovu godinu i u sklopu toga izdvajanje novca za isplatu prve rate dugovanja prema radnicima. Ukupno se zaposlenima u 57 preduzeća i fabrika u niškoj privredi u kojim je stečajni postupak završen ili je pri kraju duguje 2.113.442.963 dinara i sve će im biti isplaćeno - rekao je niški gradonačelnik.

Ekonomista i bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović kaže da je pametno da se radnicima bivših društvenih preduzeća isplate zaostala potraživanja.

268213.02-33-44-17.still008.jpg
Kurir TV 

- Za to postoji i odluka suda u Strazburu u kojoj oni smatraju da je država odgovorna za državna preduzeća. Zašto da plaćate kamate i sudske troškove ukoliko dođe do tužbi. Besmislica je što država nije uzela na sebe sve to i isplatila tim ljudima koji su toliko dugo bili bez prihoda. To bi bilo mnogo bolje, jer to nije nikakav finansijski udar za budžet, a oni će prvo od tih para da plate dugove i državi će se te pare vratiti u obrtu - ističe Pavlović.

NIKO NE ZNA KOLIKI JE DUG PREMA RADNICIMA

Koliko je radnika propalih preduzeća u Srbiji kojima se duguje novac i o kom ukupnom iznosu dugovanja je reč niko u Srbiji ne zna.

Taj podatak nemaju ni sindikati, a odgovor nismo dobili ni iz resornog Ministarstva privrede.

Pitanja smo uputili i Agenciji za licenciranje stačajnih upravnika, ali odgovor nismo dobili, kao ni iz Ministarstva finansija.

 Iako je isplata zaostalih potraživanja radnicima propalih preduzeća u nadležnosti Republike Srbije, prema rečima Ranke Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nazavisnih sindikata, nema nikakvih smetnji da lokalna samouprava na svojoj teritoriji isplati zaostala sredstva radnicima propalih preduzeća.

0604.jpg
Beta/nenad Petrović 

- Ni jedan zakon to ne zabranjuje. To nije obaveza lokalne samouprave, ali ukoliko ona to može, ima sredstava i želi ona to može da uradi bez ikakve zakonske prepreke. Ne postoji poseban zakon koji se bavi ovim pitanjem, jedini koji se može primeniti u ovom slučaju je Zakon o stečaju. Pitanje koje se sad postavlja je je koji nivo zarada se uzima za isplatu radnicima. Da li će to biti one iz 1998. godine kada su primali platu 13.000 dinara, iz 1999. kada je ona bila 15.000 ili iz 2000. godine kada je iznosila 29.000. Ta isplata dolazi u obzir ako se priznaju sve kamate od tada do danas - kaže Savićeva. 

S druge strane Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) za Kurir ističe da mu nije jasno na koji način će se radnicima u Nišu uplatiti zaostala dugovanja.

294270.00-54-11-22.still001.jpg
Kurir TV 

- Mislim da je broj radnika kojima se duguje u Srbiji 10 puta veća od tih 6.000. Ima dosta firmi pogotovo na jugu Srbije koje su otišle u stečaj, a da se radnicima duguju pare, "Kablovi"u Jagodini ,"14. oktobar" u Kruševcu, "Prva Petoletka" u Trsteniku... Lokalna samouprava nema ingerencije da isplaćuje te pare. To je trebalo država da obešteti radnike kada se firma prodavala ili išla u stečaj, jer na ovaj način može da napravi još veći problem. Mislom da bi trebalo da se donese zakon kojim će se rešiti problem svih radnika u Srbiji, svi treba da budu u istom košu, i ako jedna lokalna samouprava ima mogućnost da isplati onda moraju i ostale - kaže Mihajlović.