GOTOVO 300 FIRMI VEĆ SADA ZAVRŠILO U STEČAJU: Među njima bile dve ozbiljne kompanije - Šta se desilo sa njima?
Foto: Shutterstock

GOTOVO 300 FIRMI VEĆ SADA ZAVRŠILO U STEČAJU: Među njima bile dve ozbiljne kompanije - Šta se desilo sa njima?

InfoBiz -

Kompanije poput KOV Technology, u vlasništvu tvorca aplikacije VOZZi, ili nekadašnjeg giganta Tranšped najpoznatije su među ukupno 257 privrednih društava koja su od početka godine završili u stečaju, dok se trenutno u našoj zemlji vode ukupno 1.504 stečajna postupka.

Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), trenutno je aktivno 427 stečajnih postupaka u preduzećima sa društvenom imovinom, dok je 1.077 stečajeva aktivno u kompanijama u privatnom vlasništvu.

- U martu 2024. godine vlasništvo nad društvom je vraćeno na Vladimira Šijakovića – on je sada direktni vlasnik, a ne kao što je do tada bio, indirektni vlasnik kroz društvo VOZZi Holding iz Holandije - stoji u Napomenama uz finansijski izveštaj KOV Technology za 2023. godinu.

Podsećamo da je Šijaković tvorac aplikacije VOZZi, kao i da je u noći između 18. i 19. marta ta aplikacija obavestila korisnike da „suspenduje svoje poslovanje.

Stečaj, Stečajni Upravnik, Petar Vulović

- Stečajna statistika ALSU otkriva i da se situacija prema dužini trajanja stečajnog postupka ne menja značajno, kao i da se na vrhu tabele i dalje nalaze GP Rad Internacional i GP Rad, u kojima stečajni postupci traju duže od 23 godine. GP Rad je, inače, kao pravno lice iz stečaja kupila Delta Real Estate krajem prošle godine.

Podaci ALSU takođe kažu da stečajevi traju duže od 15 godina u ukupno 10 kompanija – osim u pomenuta dva Rada, na tom spisku su i Hidrotehnika – Pomoravlje Inženjering, Robne kuće Beograd, Ineks Intereksport, GP Jastrebac, Kolubara ZZ, Poljoprodukt iz Leskovca, Beogradska konfekcija Beko i Kablar Inženjering.

Okončani stečajevi i formiranje stečajnih masa

Kada je reč o zaključenim i obustavljenim stečajevima, od januara do avgusta ove godine najpoznatiji je slučaj kompanije Danube Riverside, u čijem vlasništvu je bila zgrada čuvenog hotela Jugoslavija. Na licitaciji za imovinu te kompanije pobedila je firma MV Investment, u stopostotnom vlasništvu daleko poznatije domaće građevinske kompanije Millennium Team.

Početkom maja objavili smo da je kompanija MV Investment uplatila kupoprodajnu cenu za imovinu stečajnog dužnika Danube Riverside od 3,176 milijardi dinara – i da je sud doneo rešenje o obustavljanju stečaja bivšeg vlasnika hotela Jugoslavija.

Bankrot, Bankrotiranje, Lični Bankrot
foto: Thinkstock

U međuvremenu je kompanija Danube Riverside prestala da postoji, a postupak stečaja nastavljen je nad Stečajnom masom Danube Riverside doo Beograd, koja je registrovana 13. juna ove godine kao pravno lice. Stečajna masa Danube Riverside, inače, može da nastavi da učestvuje u svim sudskim sporovima koje je vodila firma iz koje je nastala osim parnice koja se vodi po tužbi AD Luka Beograd.

Razlog zbog koga je ova parnica izuzetak je činjenica da je ona bila deo procene vrednosti imovine stečajnog dužnika (Danube Riverside) kao pravnog lica, stoji u rešenju Privrednog suda kojim je obustavljen stečaj i naloženo formiranje stečajne mase.

Presek stanja na dan 2. avgust ove godine, inače, kaže da je do tada u Srbiji zaključeno 7.123 stečaja koji se vode prema dva Zakona – o stečaju i o stečajnom postupku. U istom periodu, obustavljeno je 796 stečajeva.

BiznisKurir/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja