FIRMA POZNATOG SRPSKOG PREDUZETNIKA OTIŠLA U STEČAJ: Trajno zatvorena vrata kompanije, upali u dugove od preko 50 MILIONA RSD
Foto: Filip Plavčić

FIRMA POZNATOG SRPSKOG PREDUZETNIKA OTIŠLA U STEČAJ: Trajno zatvorena vrata kompanije, upali u dugove od preko 50 MILIONA RSD

InfoBiz -

KOV Technology, kompanija u vlasništvu tvorca aplikacije za pomoć na putu VOZZi Vladimira Šijakovića, otišla je u stečaj zbog trajne nesposobnosti plaćanja.

Stečajni postupak je otvoren na predlog Banca Intesa, koja je navela da od KOV Technology potražuje nešto više od 30 miliona dinara na ime neizmirenih obaveza.

KOV Technology je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u blokadi zbog prinudne naplate ove godine proveo 123 dana – ali trenutno nije „u crvenom“, pošto je blokada ukinuta pre dva dana – 22. jula.

Jedini vlasnik KOV Technology danas je Vladimir Šijaković, tvorac nekada popularne aplikacije VOZZi, koja je sredinom marta ove godine „suspendovala“ svoje poslovanje.

U noći između 18. i 19. marta na nalozima VOZZi na društvenim mrežama objavljeno je da – „nakon vrlo mučne borbe za opstanak na domaćem tržištu, tim Kompanije zajedno sa njenim osnivačem morao je da donese ovu, za nas vrlo bolnu odluku. Nažalost, mi nismo više u stanju da se borimo protiv zloupotreba koje su prisutne u ovom poslu i sa činjenicom da naš region jednostavno nije spreman za digitalizaciju i transparentno poslovanje“.

posao, otkaz
foto: Profimedia

U potpisu te objave navedena je holandska kompanija VOZZi Holding B.V. Ta ista kompanija je do 21. marta bila vlasnik KOV Technology, da bi toga dana u Agenciji za privredne registre bila zabeležena promena: VOZZi Holding B.V. izlazi iz vlasništva KOV Technology, dok se na njeno mesto kao vlasnik 100 odsto kapitala upisuje Vladimir Šijaković.

Podaci APR-a kažu da je zahtev za promenu podataka u registracionoj prijavi podnet još 28. februara, gotovo mesec dana pre nego što će korisnici VOZZi dobiti neprijatno obaveštenje da aplikacija prestaje sa pružanjem usluga, piše Biznis.rs.

Krediti, dugovi i obaveze

Prema finansijskom izveštaju za 2023. godinu, KOV Technology je na dan 31. decembra 2023. godine dugovao 52,8 miliona dinara na ime kredita domaćim bankama, dok su obaveze prema dobavljačima dostigle iznos od 55,9 miliona dinara.

- Od poslednjeg kvartala 2023. godine Društvo (KOV Technology) je u procesu traženja dodatnih sredstava za finansiranje. Ovo je razlog za kašnjenje u izmirivanju obaveza prema dobavljačima - navedeno je u Napomenama uz finansijski izveštaj koji je potpisao Vladimir Šijaković kao ovlašćeno lice.

novčanik, plaćanje, prazan novčanik, dugovi
foto: Shutterstock

U izveštaju su, takođe, sumirane i transakcije između povezanih lica. U slučaju KOV Technology to su dve holandske firme – VOZZi Holding koji je u martu izašao iz KOV Technology i Vozzi Operations B.V, čiji je osnivač i jedini vlasnik VOZZi Holding B.V.

Tim povezanim kompanijama je KOV Technology tokom 2023. prodao usluge u vrednosti od 159,3 miliona dinara, stoji u Napomenama uz finansijski izveštaj.

Dalji tok stečajnog postupka

Privredni sud u Beogradu je rešenjem o otvaranju stečajnog postupka otvorio vrata i drugim poveriocima, osim predlagača Banca Intesa, da u naredna dva meseca prijave svoja potraživanja.

U međuvremenu, 17. jula održano je ročište radi raspravljanja o stečajnom razlogu, na kome je punomoćnik Banca Intesa priložio podatke o potraživanjima, dok je uvidom u bazu prinudne naplate centralne banke utvrđeno da je KOV Technology u tom trenutku bio u blokadi 118 dana.

Prvo poverilačko ročište, na kome će se raspravljati o finansijsko-ekonomskom položaju KOV Technology zakazano je za 27. avgust ove godine, dok će ispitno ročište biti održano 6. novembra.

BiznisKurir/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja