POZNATI NEMAČKI LANAC OTIŠAO U STEČAJ: Nekad važili za najjače trgovce, zaradili više od 200 miliona €, a sad doživeli SUNOVRAT

bankrot

POZNATI NEMAČKI LANAC OTIŠAO U STEČAJ: Nekad važili za najjače trgovce, zaradili više od 200 miliona €, a sad doživeli SUNOVRAT

InfoBiz -

Lanac nameštaja Opti-Wohnwelt podneo je zahtev za stečaj. Još je nejasno šta će se dalje dogoditi s oko 40 podružnica u Nemačkoj.

Napeta ekonomska situacija ne staje samo na velikim prodavnicama nameštaja. Kao što je Opti-Wohnwelt objavio, kompanija je podnela zahtev za stečaj na okružnom sudu u Švejnfurtu. Sud je prihvatio zahtev i za upravitelja imenovao advokata Stefana Debusa.

Opti-Wohnwelt: Poteškoće zbog neuspelog proširenja

- Korak u samoupravu bio je sve samo ne lak za nas - objašnjava direktor Oliver Fost. - Ali, s obzirom na trenutne privredne izazove, ovo vidimo kao najbolju priliku da Opti-Wohnwelt Grupu vratimo na noge. Poslovne operacije trebale bi se nastaviti dok se radi na rešenju.

Prema informacijama, Opti-Wohnwelt upravlja s 41 prodavnicom nameštaja u Nemačkoj, što ga čini jednim od 20 najvećih trgovaca nameštajem u zemlji. Značajna ekspanzija dogodila se 2021. godine kada je kompanija kupila 20 novih prodavnica. Međutim, te kuće nisu imale očekivane rezultate i dovele su do finansijskih problema.

robna kuća, Nameštaj
foto: Shutterstock, Ilustracija

Prodajni i finansijski teret

Industrijska publikacija “Mobelmarkt” navodi da je prodaja Opti-Wohnwelta u 2023. bila oko 220 miliona evra. Uprkos tom značajnom prometu, kompanija više nije mogla da se nosi s ekonomskim pritiskom.

Generalni direktor Oliver Fost naglasio je da bi se poslovanje u svim podružnicama u početku trebalo nastaviti bez ograničenja. Cilj je kroz samoupravne stečajne postupke vratiti finansijsku stabilnost kompanije i očuvati tradicionalni brend.

Planovi za budućnost i saradnja

U trenutnoj fazi, uprava kompanije i imenovani administrator Stefan Debus blisko sarađuju kako bi razvili mere za obnovu i preuređenje kompanije. O delotvornosti tih mera uveliko zavisi kako će se situacija razvijati sledećih meseci.

BiznisKurir/Fenix-magazin

Bonus video:

03:34

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM KREDITOM UKOLIKO BANKA ODE U STEČAJ! Uzelac razotkrio sve nedoumice: Banke imaju CRNE LISTE?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja