PRODAJE SE LEGENDARNA ROBNA KUĆA: Otišli u stečaj kad su se najmanje nadali, a sad sve nekretnine idu u tuđe ruke! Dotakli dno
Foto: Shutterstock

PRODAJE SE LEGENDARNA ROBNA KUĆA: Otišli u stečaj kad su se najmanje nadali, a sad sve nekretnine idu u tuđe ruke! Dotakli dno

InfoBiz -

Trgovinski sud u Zagrebu zakazao je za 18. septembar skupštinu poverioca Name d.d. u stečaju na kojoj bi trebala da se donese odluka o prodaji robnih kuća i nekretnina u zagrebačkoj Ilici i na Kvaternikovu trgu.

Sudska odluka usledila je nakon što je lani u decembru, više od 23 godine nakon otvaranja stečaja Name, utvrđen zahtev Croatia Osiguranja za suđenje u razumnom roku, te je odlučeno da se prodaja zgrada u Ilici i na Kvaternikovu trgu mora doneti za devet meseci.

To rešenje doneo je predsednik zagrebačkog Trgovačkog suda Nino Radić ističući kako je zahtev Croatia Osiguranja (CO) bio podnesen lani u novembru. U zahtevu CO-a ističe se da je stečaj nad Namom d.d. bio otvoren još 23. juna 2000. te da je pravovremeno prijavljena tražbina i podnesena prijava razlučnog prava s osnova dugovanja.

garderoba, garderober, butik
foto: Shutterstock

Navodi se i kako je utvrđeno pravo namirenja CO-a iz vrednosti nekretnina Name d.d., zgrada, vrtova i dvorišta u zagrebačkoj Ilici 4 – 6, nekretnina u Radićevoj ulici te zgrade Name na Kvaternikovu trgu.

Pozivajući se i na prethodne presude, CO ističe da je napokon bila izvršena primena potrebnih izmena u zemljišnim knjigama te da ne postoje dalje prepreke za pristup prodaji navedenih nekretnina.

Stečajni upravnik predlaže prodaju imovine kao celine

CO je isticao kako se stečaj vodi pune 23 godine, a kako nije preduzeta nijedna radnja od stečajnog upravnika niti suda kojom bi se pokrenuo potrebni postupak prodaje preostalih nekretnina u vlasništvu stečajnog dužnika, njihovog unovčenja te pristupilo namirenju poverilaca i okončanju stečaja.

U skladu sa tim, CO je zaključio da im je bilo povređeno Ustavom zagarantovano pravo na suđenje u razumnom roku.

Posle sazivanja skupštine poverenika stečajni upravnik Damir Mikić je pre desetak dana podneo izveštaj u kojem ističe da bi, uzimajući u obzir vlasnički i zemljišnoknjižni status preostalih nekretnina te da se u obe robne kuće još uvek obavlja delatnost i zapošljavaju radnici, oportuno bilo doneti odluku o prodaji imovine kao celine.

katanac, lokal, radnja, ključ, brava
foto: Filip Plavčić

Odnosno, da se nekretnine i pokretnine Name prodaju zajedno i da se kupac obaveže i na preuzimanje poslovanja i zaliha robe i zatečenih radnika na određeni vremenski rok i to minimalno na dve godine.

Status preostalih robnih kuća je različit

Kako je vlasnički, odnosno zemljišnoknjižni status preostalih robnih kuća različit, stečajni upravnik smatra i da bi se obe robne kuće trebale prodavati istovremeno, ali na različit način.

Robna kuća na Kvaternikovu trgu je upisana u zemljišnoj knjizi kao jedna jedinica i objekt u vlasništvu Nama d.d. u stečaju te nema nikakvih upisanih tereta, dok je robna kuća Ilica u zemljišnoj knjizi upisan kao tri različite jedinice i tri različita objekta pa zapravo ovu robnu kuću čine tri nezavisne nekretnine.

Pritom je na dve lokacije (Ilica 4 i Radićeva 1) u celosti upisano založno pravu Croatia osiguranja d.d. i Republike Hrvatske, a na jednoj čestici (Ilica 6) je na jednom delu upisano založno pravo, a na jednom delu nije. Stoga, stečajni upravniksmatra da bi odluku o prodaji robne kuće u Ilici kao cjeline, trebala odlučiti skupština vjerovnika, kao i odlučiti o načinu i uvjetima prodaje i jedne i druge robne kuće.

Pisanje
foto: Shutterstock

U sudskom zaključku, pak, navedeno je da će se prodaja obaviti putem javne sudske aukcije u skladu sa stečajnim zakonom i uz odgovarajuću primenu zakona.

Kupac treba da preuzme i zatečene radnike kao i da nastaviti poslovnu delatnost kroz period od najmanje dve godine, a za pristupanje aukciji zainteresovani kupci su dužni da uplate jamčevinu u iznosu od pet odsto početne vrednosti imovine.

Početna cena će se, pak, odrediti u skladu sa procenom sudskog veštaka za nekretnine i knjigovodstvenom vrednošću za opremu pokretnine, ističe se u zaključku, piše Poslovni dnevnik.

BiznisKurir/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track