Probrana srpska vina sa Fruške gore i iz Toplice ulistana su na vinsku kartu britanskog restorana "The Fat Duck", svojevremeno prvog na listi TOP 50 najboljih restorana na svetu i kultnog mesta za koje se smatra da sa svojim osnivačem i šefom Hestonom Blumentalom uticalo na definisanje visoke gastronomije 21. veka.

- Ovo je najveći uspeh za nas i srpsko vinarstvo koji smo ostvarili. Sama činjenica da gosti jednog ovakvog restorana imaju priliku da uz hranu koju potpisuje slavni šef Heston Blumental probaju i srpska vina je neverovatna - kaže za Vino & Fino Nikola Šalipur Niko, direktor firme Niko Wines koja je najveći distributer srpskih vina za tržište Velike Britanije.

Gosti čuvenog "Debelog patka", smeštenog u gradiću Brej u Berkširu, oko 40 kilometara od Londona, imaju priliku da probaju tri vina vinarije Doja - dva prokupca i kaberne sovinjon, tri vina vinarije Erdevik - Trianon koji se uparuje na degustacionom meniju, te Belluci tamjaniku i Nopi Đogri, a na vinskoj karti nalazi se i Deurićev pino noar.

shutterstock-626512295.jpg
Shutterstock 

- Ulistavanje vina u svaki Mišlenov restoran je komplikovan proces i veoma je bitno ko donosi tu odluku. Naravno da sve vinarije žele da imaju vina u restoranu kao što je "The Fat Duck", a konkurencija je zaista velika. To je restoran koji ima osmoro somelijera i 25 šefova za 40 sedećih mesta. Ovde se služe ručak i večera sa menijem od 11 sledova i bez vremenskog ograničenja za goste. Lista čekanja je dugačka i kad odete na sajt imate pet minuta da rezervišete sto i platite. Odluku da se naša vina nađu na vinskoj karti ili kao vina za uparivanje za određenim jelima doneo je Džonatan Težeira, asistent glavnog somelijera u restoranu, a sa njegovom odlukom složili su se i asistent Raku Oda iz Japana, kao Melanija Belesini, glavna somelijerka restorana - objašnjava Šalipur.

Prvi kontakt sa našim vinima somelijer Težeira imao je na vinskom sajmu u Londonu prošle godine. Nakon sajma je u nekoliko navrata tražio da mu se pošalju vina i posle par meseci doneo odluku da se uvrste u meni "The Fat Duck"-a koji košta od 180 do vrtoglavih 960 funti po osobi.

Mišlenove zvezdice i balkanska vina

U Mišlenovim restoranima u Velikoj Britaniji gosti trenutno imaju priliku da probaju i Deurićev Šardone, Marmeladu i Gewurztraminer, zatim Grand Trianon Deux Mers, Grand Trianon, Ex Cathedru i Stiffler’s mum iz vinarije Erdevik, kao i Žilavku i Carsko vino iz podruma Vukoje, Vinčićev Grand fru, Solaris i Alcedo iz vinarije Lakićević, Amanet vranac vinarije Aleksić i Slatku malu vinarije Budimir.

biznis.kurir.rs/Vino&fino