KOMŠIJE SE BAŠ ZAIGRALE - PRAVE VINO OD KLONIRANOG GROŽĐA! Stručnjaci iz Hrvatske u vinogradu zasadili klonove i čekaju rezultate
Foto: RINA

KO VOLI NEK IZVOLI

KOMŠIJE SE BAŠ ZAIGRALE - PRAVE VINO OD KLONIRANOG GROŽĐA! Stručnjaci iz Hrvatske u vinogradu zasadili klonove i čekaju rezultate

Moj biznis -

Stručnjaci vinarije Enosophia iz Feričanaca, u saradnji sa Agronomskim fakultetom u Zagrebu, zasadili su više od 25.000 sadnica frankovke odabranih sa svog skoro 60 godina starog zasada na pet hektara novog vinograda na jednoj od svojih najstarijih lokacija, Srednjaku.

Lucija Kovačević, glavni enolog vinarije Enosophia, kaže da je cilj ovog projekta dobijanje klona pozitivnih karakteristika, koji će biti prisutan na tržištu i koji bi svrstali u Feričanački klon.

- Već smo dokazali da smo vodeći proizvođač frankovke, a sada nam je cilj da to i naučno potvrdimo. Projekat je od izuzetnog značaja za budućnost Feričanca i celokupnog hrvatskog vinogradarstva. U saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, 2022. godine počeli smo označavati elitnu lozu u našem najstarijem vinogradu Frankovka iz 1973. godine. Pratili smo njegove ampelografske karakteristike tokom jedne sezone i radili zdravstveni test, ELISA test, kako bismo se uverili da vinova loza nije zaražena virusima. Trenutno smo pri kraju prve faze procesa masovne klonske selekcije - objašnjava Lucija Kovačević i kaže da će se materijal uzgajati u slovenačkom rasadniku sa kojim ova vinarija ima dugogodišnju saradnju.

vino
foto: T. Ilić

To je, dodaje, uzorna porodična firma koja već nekoliko generacija ima rasadnik. Lucija Kovačević ističe da u vinariji Enosophia konstantno rade na podizanju kvaliteta i da nastoje da svaku kategoriju vina prenesu na viši nivo kvaliteta.

- Trudimo se da smanjimo proizvodnju litarskih vina i povećamo proizvodnju flaša, a u okviru te kategorije da povećamo udeo vina najvišeg kvaliteta. Pre šest godina napravili smo veliki iskorak kada smo potpuno uklonili plastičnu ambalažu. Za vinariju koja je odavno prepoznata po svojim rinfuznim vinima, to je bio veliki iskorak, poznato je da vinska industrija ne doživljava brze promene, ali ide i po planu vinograd Goveđa Glava, koji će imati veliku ulogu u našoj eno i gastronomskoj ponudi. U toku je izrada projekta izgradnje vinskog hotela koji će se nalaziti u vinogradu- ističe Lucija Kovačević.

Razvojni planovi

Kapacitet vinarije Enosophia je dva miliona litara. Godišnje proizvede između 800 i 900 hiljada litara vina. Vinogradi se prostiru na 150 hektara, a najzastupljenije sorte su frankovka i graševina.

- Sve uspešnije se pozicioniramo u premium segmentu proizvodnje vina. Za razliku od ostalih slavonskih vinskih regija, Feričanci su poznati po svojim crnim vinima. Cilj nam je postati vodeća kontinentalna vinarija u segmentu proizvodnje crnih vina u Hrvatskoj. Imamo tradiciju, a imamo i dovoljno vinogradarskih površina da to postignemo. Mnogo ulažemo, ali najveći pomak smo napravili u kvalitetu“, objašnjava Lucija Kovačević, koja napominje da penušava vina ove vinarije imaju 10 procenata povećanja prodaje svake godine i da su dobro pozicionirani i kod roze vina.

vino
foto: Shutterstock

Martin Kovačević, direktor vinarije Enosophia, otkriva da je u modernizaciju i opremanje vinarije Enosophia i rekonstrukciju vinograda od 2016. godine, kada su korišćeni fondovi EU, uloženo više od sedam miliona evra, uz podršku u iznosu od 3,4 miliona evra.

Trenutno se izvode radovi na uređenju višenamenskog prostora za prezentaciju, prodaju i degustaciju vina i dvorišta vinarije.

- Imamo radove i uređujemo prostor koji će imati više funkcija. Može da služi kao sala za sastanke i sala za prezentacije, a uređujemo i radnju i spoljašnjost dvorišta vinarije i pročelja vinarije.U podrum se uvek nešto ulaže, a imali smo veliku investiciju u rezervoare od nerđajućeg čelika i velike drvene buradi do 2020. i 2021. Privodimo se kraju investicije u Goveđoj Glavi, koja bi trebalo da bude otvorena do početka septembra, a radovi bi trebalo da počnu krajem godine. Sve navedene investicije vredne su skoro četiri miliona evra.

Kurir.rs/Jutarnji list/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja